» Novinky

INICIATIVA CHYSTÁ KRITIKU VLÁDNÍCH REFOREM, BUDOU I DEMONSTRACE

Praha 9. srpna (ČTK) - Chystané vládní reformy chce sledovat, hodnotit a kritizovat nové občanské sdružení ProAlt. Zároveň by rádo navrhovalo alternativy k vládním škrtům v rozpočtech jednotlivých resortů. Podle zakladatelky socioložky Terezy Stöcklové není sdružení provázáno se žádnou politickou stranou, chce ale prosazovat sociálně a ekologicky citlivé reformy. Novinářům to řekla na dnešní tiskové konferenci konané v Praze.


    Svůj program hnutí shrnulo v prohlášení, pod nímž je podepsáno asi sto lidí, mezi nimi například univerzitní učitel Václav Bělohradský, filozof Erazim Kohák, ale také aktivista z hnutí Ne základnám Jan Májíček nebo známý svolavatel anarchistických 1. májů a pedagog Ondřej Slačálek.
    "Vládní reformy chceme kriticky sledovat a analyzovat. Ideově vycházíme z jiného břehu než současná vláda premiéra Petra Nečase," řekla dnes na tiskové konferenci mluvčí ProAltu Jana Glivická. Iniciativa má podle ní "do sta aktivních členů", kteří mohou hlasovat a podílet se na chodu sdružení.
    Vláda si v programovém prohlášení schválila pět priorit, především zastavení růstu veřejného dluhu a nasměrování státu k vyrovnanému rozpočtu v roce 2016, dále provedení důchodové a zdravotnické reformy, snížení prostoru pro korupci a zvýšení transparentnosti veřejných zakázek. Slibuje také modernější změny v systému vysokoškolského vzdělávání.
    Vládní reformy vítají například podnikatelé. Naopak odbory chystají proti rozpočtovým škrtům protesty.
    Iniciativa chce podle Stöckelové vyvolat veřejnou debatu o chystaných reformách. Chystá prý také demonstrace a happeningy. Na první takové akci bude v úterý od 13 do 14 hodin předávat text svého prohlášení poslancům mířícím na zasedání Poslanecké sněmovny, kde budou hlasovat o vyjádření důvěry vládě.
    Koaliční strany ODS, TOP 09 a VV mají v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 118 křesel, a zisk důvěry tedy v podstatě dopředu jistý. Přesto Nečas očekává a za samozřejmý pokládá politický střet s opozicí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz