» Novinky

PŘED SNĚMOVNOU SE SEŠLI KRITICI ZÁKLADNY, REFOREM A VLÁDY BEZ ŽEN

Praha 10. srpna (ČTK) - Před sněmovnu dnes přišli dát vládě vzkaz demonstranti - odpůrci americké základny na českém území, kritici vládních reforem a škrtů a ženy, kterým vadí, že v kabinetu Petra Nečase (ODS) není ani jedna žena. Celkem se před vchodem do sněmovny, která má na programu hlasování o důvěře vládě, sešlo kolem padesátky lidí. Akce byly klidné, demonstranti se pod dohledem policie procházeli kolem hlavního vchodu. 


Nejvíce, asi třicet, přišlo odpůrců základny z Iniciativy Ne základnám a Svazu mladých komunistů Československa. Těm vadil nejen původní návrh USA postavit na českém území protiraketový radar, ale kritizují i současný záměr umístit sem centrum včasného varování protiraketové obrany USA. To by mohlo začít fungovat v polovině 2011. "Nečas na rakety. Čas na referendum," stálo například na jednom s plakátů. Odpůrci sbírají hlasy pod novou petici a ohlásili demonstraci na sobotu 4. září na Václavské náměstí.
Před sněmovnu dorazila také asi desetičlenná skupina iniciativy ProAlt, která vystupuje proti vládním záměrům na úspory ve státním rozpočtu. "Mluví se o dluhu, který je třeba snížit, abychom 'nežili na úkor příštích generací'. Cílem plánovaných reforem však není dluhy splatit, nýbrž přesunout je z veřejných rozpočtů na účty domácností," uvedla Zuzana Kubišová. Pod prohlášení iniciativy se dosud podepsala asi stovka lidí.
Jako poslední se k budově horní komory přiblížilo sedm žen, které přišly protestovat proti tomu, že si Nečas do svého kabinetu nevzal žádnou zástupkyni něžného pohlaví. "Vláda bez žen - první z reforem nové vlády," či "Vláda bez žen není legitimní," stálo na transparentech, které demonstrantky držely.

ČTK 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz