» Novinky

HEGER ROZŠÍŘÍ TÝM NÁMĚSTKŮ O DVA, JEDNÍM BUDE ODBORÁŘ SCHLANGER

Praha 11. srpna (ČTK) - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) rozšíří do konce srpna svůj tým o dva nové náměstky. Jedním z nich bude podle serveru Euro.cz předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Heger tak bude mít celkem šest náměstků. Nově jim také vymezí kompetence, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Vlastmil Sršeň.


Heger má už od 1. srpna nového prvního náměstka, stranického kolegu Vladimíra Pavelku. Vystřídal Marka Šnajdra (ODS), který byl zvolen poslancem, a proto se funkce náměstka vzdal.
"Očekává se, že budou jmenováni do konce srpna dva noví náměstci. Jeden by měl mít na starosti zdravotní politiku a druhý informatiku," uvedl bez dalších podrobností Sršeň. Serveru Euro.cz potvrdily jmenování Schlangra dva zdroje z oboru. Heger již dříve uvedl, že náměstkem pro IT bude člověk, který nereprezentuje žádnou politickou stranu, což na Schlangra sedí. Údajně by měl být jmenován už během tohoto týdne.
Nyní tvoří Hegerův tým vedle Pavelky ještě legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09), náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová (ODS) a hlavní hygienik ČR, náměstek Michael Vít. Na rozdíl od ostatních náměstků Víta nejmenuje ministr, ale přímo vláda.
Heger si už při svém nástupu v půli července vyžádal čas do konce srpna, než představí konkrétní plány v čele resortu. Vláda Petra Nečase (ODS) byla jmenována 13. července. Heger tento čas využívá k setkáním se všemi důležitými lidmi ve zdravotnictví - s řediteli zdravotních pojišťoven, přímo řízených nemocnic, lékařské, lékárnické a stomatologické komory, lékařskými i zdravotnickými odbory i organizacemi pacientů.
Zatím není známo, zda zachová dosavadní poradní orgány ministra, k nimž se podle údajů na ministerském webu řadí odborné kolegium ministra, pacientská rada a rada poskytovatelů zdravotní péče.
V čele kolegia stojí dosavadní děkan lékařské fakulty UK v Hradci Králové profesor Vladimír Palička, který k 1. září ve vedení fakulty končí, v odborném týmu jsou například předseda Purkyňovy lékařské společnosti profesor Jaroslav Blahoš a ředitel Masarykova onkologického ústavu profesor Jiří Vorlíček.
V pacientské radě jsou bývalá ministryně zdravotnictví, senátorka ODS Daniela Filipiová, předseda sdružení Občan a ředitel odboru strategie a rozvoje Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Vepřek či předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.
V radě poskytovatelů zdravotní péče jsou prezidenti lékařské, lékárnické a stomatologické komory a představitelé odborných lékařských sdružení.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz