» Novinky

POŘADNÍKY NA OPERACE VÍTAJÍ ORGANIZACE POJIŠTĚNCŮ I PACIENTŮ

Praha 12. srpna (ČTK) - Pořadníky na operace, které připravují na příkaz ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) fakultní nemocnice, mají zamezit uplácení za dřívější termín operace. Platforma zdravotních pojištěnců i Svaz pacientů je proto vítají. Nemocnice musejí zajistit, aby byla chráněna data pacientů. Byli by v seznamu vedeni třeba pod přiděleným kódem, aby nikdo nemohl odvodit, o jakého pacienta jde.


"Pozitivně hodnotíme myšlenku transparentních čekacích listin jakožto nástroje, který může potlačit stávající nerovnosti a omezit prostor pro korupci. Upozorňujeme však na nutnost precizního vymezení pravidel," řekla dnes novinářům prezidentka platformy Michala Blažková.
Právník platformy Ondřej Dostál podotkl, že z programového prohlášení vlády nevyplývá, zda se mají listiny vztahovat na zákrok obecně či na konkrétní pracoviště nebo dokonce na konkrétního operatéra.
Dostál předpokládá, že na pacienty v akutním stavu se čekací listiny vztahovat nebudou. Zásadní tedy podle něj bude medicínské posouzení akutnosti. Systém musí zabránit tomu, aby byl pacient označen za akutního jen proto, aby se vyhnul čekání v pořadníku.
"Vítáme zahájení prací na zveřejňování seznamu čekatelů na závažné a dlouhodobě plánované neakutní operace," potvrdil ČTK mluvčí Svazu pacientů Luděk Čermák. Soudí, že seznamy by měly vést a zveřejňovat na internetu nejen fakultní nemocnice, ale všechna pracoviště s akreditací k dané operaci. Na tvorbě takových seznamů chce svaz spolupracovat.
V seznamech se podle instrukce ministerstva nesmí objevit rodné číslo ani přesná diagnóza. Listiny budou veřejně přístupné na internetu, lidé z nich vyčtou, jak dlouho si ve které fakultní nemocnici na operaci počkají. Zároveň budou moci on-line sledovat, jak v pořadníku postupují. "Bude možné vybrat si konkrétní nemocnici. Zůstane jen na zvážení pacienta, zda bude na zákrok cestovat dále, kde jsou kratší lhůty," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.
Seznamy by měly být podle představ ředitelů především na náročné operace jako totální endoprotéza kyčelního kloubu.
Odborníci ale varují i před některými úskalími. "Akutní případy stále budou moci přeskakovat frontu. A dokud to bude na rozhodnutí jedince, stále se otevírá prostor pro korupci," uvedl Dostál. Problematické podle něj může být i to, zda budou pořadníky řešit, kdo bude jednotlivé operace provádět. Pacienti by se mohli pokusit úplatkem získat jako operatéra přednostu. "Je rozdíl, jestli to bude přednosta, či jen řadový lékař. To je další prostor pro uplácení," upozornil.
Pacienti by podle Dostála také měli mít možnost ve správním řízení napadnout své zařazení, pokud by měli pocit, že měli být jako akutní případ ošetřeni bez čekání.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz