» Novinky

DOHODA POLICIE A ORGANIZACE MÁ POMOCI OBĚTEM ZLOČINŮ

Praha (ČTK) - Snadnější přístup obětí nejzávažnějších trestných činů k právní a psychologické pomoci má zajistit dohoda, kterou podepsala policie s Bílým kruhem bezpečí. Na jejím základě budou moci policisté se souhlasem poškozených předat jejich údaje neziskové organizaci, která oběti či jejich blízké sama osloví. Smlouvu 13. srpna novinářům představili policejní prezident Oldřich Martinů a prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.


Podle Vitoušové se spolupráce policie s neziskovou organizací bude týkat tří skupin lidí - pozůstalých po obětech vražd a zabití, těžce zraněných a obětí znásilnění. Zejména třetí skupina si podle prezidentky Bílého kruhu bezpečí zaslouží zvláštní pozornost neziskové organizace, protože znásilnění je nejméně oznamovaný zločin. "Také situace znásilněných po oznámení trestného činu v trestním řízení není záviděníhodná a podpora psychická i právní je zde na místě," uvedla Vitoušová.
Na základě dohody nabídnou policisté oběti násilného kriminálního činu zprostředkování pomoci. Sdělí jim údaje o Bílém kruhu bezpečí a zeptají se, zda je nezisková organizace může oslovit. Pokud bude oběť souhlasit, Bílý kruh bezpečí jí vzápětí nabídne profesionální pomoc. "Nebude na člověku, aby se dožadoval nějaké pomoci, aby někam telefonoval nebo si něco sjednával," prohlásila Vitoušová. Podle ní je totiž oběť většinou v takovém stavu, že je pro ni takřka nemožné cokoli zařizovat.
Nezisková organizace bude oběti zločinů či jejich blízké informovat o procesech v trestním řízení a popíše jim jejich práva. Sdělí jim například, zda mají nárok na zmocněnce či na finanční pomoc od státu. Poskytnou jim také možnost terapie. Podle Martinů navíc Bílý kruh bezpečí zajistí školení policejních psychologů a odborníků, kteří se tak budou moci lépe postarat o prevenci a jednat s oběťmi.
"Je nutné zabránit druhotné viktimizaci," uvedl Martinů s tím, že policisté budou umět vyslechnout například oběť znásilnění, aniž jí budou znovu připomínat traumatický zážitek.
Podle Martinů se v České republice spáchá kolem 17.000 násilných a mravnostních trestných činů ročně. Spolupráce policie a neziskové organizace by se měla týkat pouze nejzávažnějších z nich, tedy stovek až tisíců zločinů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz