» Novinky

HAVLÍČKOBRODSKÁ PSYCHIATRIE PŘEDSTAVÍ ÚČINKY TERAPIÍ SE ZVÍŘATY

Havlíčkův Brod 17. srpna (ČTK) - Přínos hipoterapie a canisterapie při léčbě psychických nemocí přiblíží veřejná benefice, která se podeváté uskuteční v areálu havlíčkobrodské psychiatrické léčebny. Návštěvníci se mohou seznámit se zvířaty využívanými k terapii a uvidí i to, jak je pacienti dovedou zvládat. Patronát nad letošním ročníkem benefice převzal herec a známý milovník koní Václav Vydra, řekla dnes ČTK Andrea Mašková z pořádajícího Nadačního fondu pro hipoterapii.


Akce se už stala tradicí, před rokem do léčebny přilákala až 1000 lidí. "Je to takové komunikativní setkání. Dává poučení o partnerství člověka se zvířaty, které může být léčebným prvkem, ale je tam i ten moment, že se překročí ta brána psychiatrické léčebny," přiblížila Mašková.
Benefice s názvem Nejkrásnější pohled na svět se uskuteční 25. srpna od 14:00. Na programu bude i drezura koně na hudbu, sportovní kynologie a předvedení služebních psů vojenské policie. Připraven je zajímavý program pro děti. S pomocí archeologů třeba si mohou umlet mouku a upéci chleba. Chybět nebudou ani kejklíři, čajovna a ukázky aromaterapie.
Havlíčkobrodská psychiatrická léčebna má 750 lůžek. Terapie s koňmi se provádí od roku 2001, ročně se jí účastní kolem 200 pacientů. Lekcí se za rok uskuteční asi 1500. Koní se v léčebně chová osm. Používají se především při léčbě hospitalizovaných pacientů, ale slouží i dětem s kombinovaným postižením, které docházejí ambulantně. "Pracujeme s dětmi, dospělými i se seniory, napříč všemi diagnózami," řekla Mašková.
Pacienti se v léčebně mohou účastnit také s terapií se psy - trpasličími pudly. Na terapie se zvířaty nedostává léčebna navíc žádné peníze. Příspěvky na podporu hipoterapie se proto snaží shánět i nadační fond.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz