» Novinky

ČEŠI NEDBAJÍ NA PREVENCI, K PRAKTIKOVI JDE JEN 5,5 PROCENTA LIDÍ

Praha 17. srpna (ČTK) - Češi podle nejnovějších zjištění statistiků většinou nedbají na prevenci - k praktickému lékaři chodí na preventivní prohlídku jen 5,5 procenta lidí, chodit by jich mělo až čtyřikrát víc. Většina lidí totiž lékaře vyhledá jen se zdravotními problémy. Pravidelně také chodí k lékaři pacienti s chronickým onemocněním, kteří jsou v trvalém sledování.


"Praktičtí lékaři pro dospělé provedli loni 38,6 milionu ošetření a vyšetření, z toho preventivní prohlídky představovaly 5,5 procenta," uvádí na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Miloslava Chudobová. U praktiků bylo loni registrováno 7,9 milionu lidí, v průměru na úvazek praktika 1615. Oproti předchozímu roku klesly počty ošetření o 13 procent, což statistici přikládají zavedení regulačních poplatků. Prevence ale je bez poplatku, přesto zájem o ni je dlouhodobě nízký.
"Na prevenci by teoreticky mělo chodit až 20 procent lidí, ale většina to odkládá," potvrdila ČTK zjištění statistiků mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská. Příliv zájemců o prevenci zaznamená obvykle po mediálních kampaních, které upozorní například na riziko rakoviny tlustého střeva. "To lidi vyburcuje, jeden den jich přijde hodně a všichni chtějí to samé, pak ale zase přestanou," uvedla.
Jen málo pacientů chodí podle Kudrnovské na prevenci cíleně, sami zavolají a domluví si termín. Jsou ale i opačné extrémy, někteří se dožadují preventivní prohlídky každý rok. Zdravotní pojišťovny ji platí jednou za dva roky a je bez třicetikorunového poplatku.
Lékaři si podle Kudrnovské hlídají, aby pravidelně chodili na kontroly pacienti, u nichž odhalili například vysoký tlak či cukrovku. Jsou v trvalém sledování. Ale ti, kteří se cítí zdraví, přijdou, jen když mají akutní zdravotní potíž, nebo se v rodině objeví vážná nemoc. "To je vyburcuje, jinak je to zatím nezajímá," poznamenala.
Zájem o prevenci nestoupl ani po zavedení regulačních poplatků v roce 2008, Kudrnovská ale pozoruje pokles zneužívání péče. "Paní, která ke mně chodila každé dva týdny, něco si vymyslela, přišla si popovídat, jinak podle mě byla zdravá, tak teď se už dva roky neukázala," řekla.
Když přijde pacient s akutními obtížemi, Kudrnovská ho upozorní, že by měl přijít na prevenci - dá mu do ruky doporučení pro laboratoř, aby šel na odběry, až bude zdravý, pak aby se k ní objednal. Ne vždy to má úspěch. Často lidé nedojdou ani na krev a nechtějí si domluvit termín, protože tak dlouho dopředu prý nevědí, kdy budou mít čas.
Kudrnovská zdůraznila, že lidé by se neměli obávat objednat se na prevenci. Někteří lidé to třeba cítí jako obtěžování, nechtějí chodit k lékaři, když jim nic není. "V žádném případě to není obtěžování, vítám, když lidé zavolají, že chtějí prevenci, ale je jich zatím málo," řekla.
Statistici na webu rovněž informují, že z registrovaných pacientů je trvale sledováno 1,668 milionu lidí pro vysoký tlak, téměř 787.000 pro ischemické choroby srdeční, z toho pro infarkt myokardu přes 84.000 a pro cévní nemoci mozku téměř 263.000. Pro obezitu je sledováno 918.000 lidí, jejichž index tělesné hmotnosti BMI je roven či překročil 30.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz