» Aktuality

TÉMĚŘ POLOVINA ČECHŮ JE OCHOTNA SI PŘIPLATIT NA NADSTANDARD

Praha (ČTK) - Téměř polovina Čechů je ochotna si připlatit na nadstandard, pokud doplatí jen rozdíl mezi standardem a nadstandardem. Nyní platí nadstandard celý. Devět lidí z deseti je pro zrušení platby za položku na receptu. Nadpoloviční většina podporuje zvýšení poplatku u specialisty bez doporučení praktika z 30 korun na 200. Ale jen každý třetí souhlasí s plánem vlády, aby se za den v nemocnici platilo místo 60 korun sto. Vyplynulo to ze dvou průzkumů, jež má ČTK k dispozici.


"Pokud se podaří vládě reformu zdravotnictví prosadit, 38 procent pacientů, kteří si dosud (za nadstandard) nepřipláceli, si připlácet začne, a 55 procent těch, kteří si připláceli, plánuje připlácet víc," komentoval výsledky červencového průzkumu společnosti GfK Czech její ředitel pro obchod a marketing Jaroslav Jíra. Dosud si na nadstandard připlácelo 20 procent lidí, více ženy, 22 procent, než muži, 17 procent.
Častěji si nyní připlácejí na nadstandard lidé mezi 50 až 59 lety, celých 30 procent. Ochota připlácet roste se vzděláním, připlácí si 44 procent vysokoškoláků. Po zavedení změn je ochotno si připlácet 68 procent vysokoškoláků, naproti tomu mezi lidmi se základním vzděláním jen 41 procent, ale i to je nárůst proti současnému stavu o 28 procent.
Ze srpnového průzkumu společnosti Aspectio vyplynulo, že zatímco změny v placení nadstandardu lidé vítají, změny ve zdravotnických poplatcích vnímají rozporuplně. Nadpoloviční většina lidí, 57 procent, podporuje zavedení vyššího poplatku u specialisty bez doporučení praktika, naopak dvě pětiny jsou proti.
Podle očekávání se u lidí nesetkalo s úspěchem navrhované zvýšení poplatku ze den v nemocnici. Záměr odmítlo 64 procent oslovených, pro se vyslovilo 35 procent. Čechy rozděluje také postoj k vyřazení vybraných levných léků ze skupiny léčiv, která hradí zdravotní pojišťovny. S návrhem nesouhlasí 52 procent lidí, pro vyřazení levných léků z úhrad pojišťoven by bylo 43 procent lidí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz