» Aktuality

LMC: POČET FIREM NABÍZEJÍCÍCH PRÁCI POSTIŽENÝM VÝRAZNĚ ROSTE

Praha 19. srpna (ČTK) - Počet firem nabízejících zaměstnání zdravotně postiženým lidem vzrostl od loňského listopadu do letošního srpna o 65 procent. Podstatná část nabízených pozic je přitom na plný pracovní úvazek. Vyplývá to z informací společnosti LMC provozující portály Jobs.cz a Práce.cz.


Přesto je nepoměr mezi pracovními pozicemi pro handicapované osoby a pro lidi bez zdravotního postižení stále velmi výrazný. Firmy zdravotně handicapovaným nabízely na přelomu července a srpna pouze 728 pracovních pozic z 10.500, uvedla LMC.
"V téměř 70 procentech se jedná o nabídky na hlavní pracovní poměr, 12 procent je potom na částečný úvazek," sdělila mluvčí LMC Jana Skalová. Zbývající část připadá na brigády či praxe a stáže.
Celkově přitom v celé České republice ubývá nezaměstnaných lidí se zdravotním postižením. Zatímco v únoru jich bylo 69.216, na konci července jich úřady práce registrovaly o 4489 méně. Analytici to přičítají sezonním pracím, ale také aktivní politice státu při podpoře zaměstnávání těchto osob.
Zaměstnavatelé zdravotně postižených totiž od státu mohou získat finanční podporu. Například firma s více než polovičním podílem zdravotně postižených zaměstnanců může dostat na mzdové náklady na jedno takové místo až 8000 korun měsíčně. Pokud podnik má více než 60 procent zdravotně postižených zaměstnanců, může obdržet příspěvek na vytvoření chráněného pracovního místa a chráněné pracovní dílny.
V souvislosti se zaměstnáváním zdravotně postižených je ovšem často také upozorňováno na zneužívání příspěvků. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by se proto měl zákon, který přiznává firmám s nadpolovičním počtem handicapovaných zaměstnanců státní příspěvek, obohatit o kontrolní mechanismy. Cílem změny je omezit zneužívání příspěvku.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz