» Magazín

Zuzana Bubílková a Jiří Krampol navštívili Alzheimercentra v jižních Čechách

Zuzana Bubílková a Jiří Krampol navštívili Alzheimercentra v jižních Čechách

Oblíbená dvojice Zuzana Bubílková a Jiří Krampol dojela do jihočeského města Písek a do Louckého mlýna u Vodňan. Cílem obou umělců byla návštěva klientů místního Alzheimercentra, kde jim zpříjemnili den, které potěšil  i Radim Flender, když zazpíval známé, české písničky.


Klienti trpí Alzheimerovou chorobou či jinými typy demence, bylo proto důležité přizpůsobit repertoár možnostem posluchačů, a to se Zuzaně Bubílkové a Jiřímu Krampolovi podařilo. Pamatovali si je především z televizních zábavných pořadů a české hity si někteří dokonce zpívali.

„Pokud člověk může alespoň trochu pomoci, proč ne. Nikdo z nás neví, co ho ve stáří čeká. Děkuji Pánu Bohu, že mi ještě mozek slouží. Ale také zapomínám. Text ne, ale nemám paměť na jména, ty jsem si nikdy nepamatoval. Proto si občas „naběhnu“, ale mám finty, jak to udělat, že se nakonec to jméno dozvím celé. Jdu na to oklikou, přece nemohu říct, že jsem úplně blbej a nevzpomenu si na jméno člověka, kterého znám dvacet let,“ smál se Jiří Krampol.

Po dlouhé době lockdownu byli Zuzana Bubílková, Jiří Krampol a Radim Fleder prvními umělci, kteří v Alzheimercentru účinkovali a nastartovali tak oslavy 25. výročí od založení píseckého zařízení, jako prvního ze sítě ostatních zařízení. Dnes jich je už po republice čtrnáct, dokonce jedno na Slovensku.  

„Dlouhodobá paměť u našich klientů funguje. Zuzanu Bubílkovou si pamatovali z pořadu s Politiky netančím, pana Krampola znají z filmů, a že daboval Belmonda. Centrum v Písku bylo první Alzheimercentrum  v republice. Začali jsme pomalu slavit 25. výročí založení a od toho jsme začali odvíjet své aktivity. Pan Krampol a paní Bubílková jsou prvními gratulanty,“ uvedla Martina Svobodová, marketinková manažerka společnosti Alzheimercentrum.

Zuzana Bubílková se naladila na vlnu sounáležitosti s klienty Alzheimercentra přes své rodiče, tatínkovi je 93 a mamince 90 let. „Této věkové kategorii rozumím. Vím, co na ně platí, co je dojme, co pochopí, co ne. Proto jsem ráda, že jsme do Písku a Louckého mlýna s Jirkou Krampolem zajeli. Nemám problém z pamětí, mám ji hodně trénovanou. Jsem celý život krátkozraká, a když přišly čtečky, byl to konec. Na čtečku jsem neviděla, musela jsem tedy paměť vycvičit tak, že jsem se za hodinu naučila celý pořad. Ale samozřejmě, že mi občas vypadne slůvko, pomohu si tak, že větu zopakuji ještě jednou a většinou si vzpomenu nebo mi naskočí jiný výraz,“ přiznala se Zuzana Bubílková.

Mezi jednotlivým vystoupením také navštívili město Písek, kde si Jirka Krampol se Zuzkou Bubílkovou pochuntali na ovocném poháru a Zuzku upoutaly písečné sochy, které jsou přímo před nejstarším mostem v Písku.

„Jsme členem asociace České alzheimerovské společnosti, provádíme u nás testování paměti a diagnostikujeme počátky onemocnění. Ze stran veřejnosti je docela velký zájem. Pokud se nemocný stane klientem našeho zařízení, může si sebou vzít, co má rád, co mu připomíná domov. Třeba i domácího mazlíčka. Měli jsme tu křečka, kočku i pejska. Důležité je, aby se klient o něj dovedl alespoň trošku postarat,“ představila v krátkosti ředitelka Alzheimercentra v Písku a Louckém mlýně Lucie Kučerová. Zdůraznila, že rodinnou pohodu v Alzheimercentru mají z velké části na svědomí také zaměstnanci.I proto od Jiřího Krampola sestřičky a ošetřovatelky dostaly krásnou rudou růži, jako poděkování za záslužnou práci, kterou odvádějí.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz