» Magazín

Kdo letos získal titul Anděl mezi zdravotníky?

Kdo letos získal titul Anděl mezi zdravotníky?

Městské divadlo v Náchodě opět patřilo zdravotníkům. Na finálový večer projektu Anděl mezi zdravotníky se tam sjela dvanáctka finalistů a finalistek, kteří reprezentovali všechny zdravotníky napříč zdravotnickými a pečovatelskými obory.

 


Na podium vedle sebe tak nastoupili nejen zdravotní sestry a lékaři, laborantka, fyzioterapeutka, pečovatelka studentka, lékárnice, ale i další odborníci. To, co měli všichni společného, krom toho, že všichni svědomitě pomáhají lidem, byli usměvaví a sympatičtí. V krátkém představení, v rozhovorech se známými osobnostmi a při „poznávačce“ historických zdravotnických pomůcek finalisté prokázali svoje znalosti, pohotovost a komunikativnost.

Diváky náchodského divadla pobavil komentář ke zdravotnickému náčiní z úst gynekologa a porodníka Patrice Awonseba Baba Musah, který při pohledu na porodnické kleště vyprávěl: „Porodnické kleště vozím sebou i domů, do rodné Ghany, kdyby bylo potřeba odrodit na poli. Jednou jsem si šel zahrát můj milovaný fotbal a po návratu vidím, bratr s nimi obrací maso na grilu. Tady vidíte, na co všechno se toto náčiní hodí." Na což velice pohotově zareagoval Robert Zaketovič, majitel firmy Medilab ČR, s.r.o., do jejichž sortimentu patří nejen roušky a zdravotnické oblečení, ale také porodnické kleště. „Pane doktore, nevadí, my vám vyrobíme nové a ještě na to dáme vaše jméno. Ty už vám nikdo nevezme.“

Vítězi byli všichni, nicméně porota složená s osobností kulturního, společenského a politického života rozhodla takto:

  1. místo: Patrice Awonseba Baba Musah, 35 let, Ústav pro péči o matku a dítě, lékař – soutěžící č. 12
  2. místo: Jana Farkačová, 74 let, Všeobecná fakultní nemocnice, zdravotní laborant – soutěžící č. 7
  3. místo: Vladimíra Svědínková, 52 let, Alzheimercentrum Černošice, pečovatelka – soutěžící č. 5

Cenu Sympatie Anděl mezi zdravotníky časopisu Florance, získal soutěžící číslo 12 Patrice Awonseba Baba Musah

Cenu Sympatie Anděl mezi zdravotníky časopisu Profi Medicína získala Jana Pruknerová, 38 let, Nemocnice Jihlava, staniční sestra na JIP – soutěžící číslo 1.

Cenu ředitele soutěže za přínos zdravotnictví předal David Novotný paní Janě Šeblové, lékařce, dlouholeté záchranářce a odbornici na urgentní medicínu.

Všichni finalisté a finalistky si společensko-soutěžní klání užili. Nejenže v červenci absolvovali několikadenní soustředění v luxusním resortu Chateau Šanov, ale ze slavnostního večera v Náchodě si každý odnesl pamětní skleněnou plaketu a dárkové tašky od sponzorů soutěže jako od společnosti Promedica či Chirana T. Injekta. Vítěz na druhém místě obdrží zájezd od CK Fantasy Travel a třetí pobyt ve Schrohotvých lázních v Dolní Lipové.  Vítěz pak bude rok jezdit zapůjčený vozem Kia od společnosti Autobond Group a.s.

Vítěz, Patrice Awonseba Baba Musah, převzal také z rukou Kateřiny Zemanové, dcery prezidenta republiky, šek z Nadačního fondu Miloše Zemana pro Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v hodnotě 100 000 korun na pomoc v boji s důsledky pandemie koronaviru.

Pozvání do Náchoda na 2. ročník Anděl mezi zdravotníky přijali např. ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová, starosta města Náchod Jan Birke, ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, člen představenstva Hospodářské komory ČR Radek Jakubský, profesor Roman Prymula a další významné osobnosti kulturního, společenského a politického života, hlavní sestra ČR Alice Strandová,

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před finále uvedl: „V Náchodě jsem na akci Davida Novotného už po několikáté, ale na finále Anděl mezi zdravotníky poprvé.  Mně se líbí koncept tohoto projektu, protože jsou tady zástupci různých zdravotnických oborů a každá profese je cenná a důležitá. Dovedu si živě představit, že jsou soutěžící v zákulisí nervózním, určitě až já půjdu na pódium, tak trému pocítím také. Ale ono to z člověka rychle spadne a bude to skvělé. Je jedno, kdo vyhraje, protože je to pocta všem zdravotníkům.“

Zakladatel a ředitel soutěže David Novotný mohl být spokojený, protože oproti prvnímu ročníku, který se konal opravdu za striktních hygienických opatření, se letos přece jenom lehčeji „dýchalo“.„Jsem rád, že při 2. ročníku projektu Anděl mezi zdravotníky už mohlo být náchodské divadlo plné a mohli jsme povzbuzovat dvanáctku zdravotníků v plné síle. Je hodně těžké vybrat jednu osobu, protože si ocenění zaslouží každý, kdo se stará o zdraví a pomáhá lidem. Doufám, že se všichni bavili, finalisté si to užili a je to pro ně milá zkušenost,“ uvedl David Novotný, který, jak je jeho zvykem, už spřádá plány na 3. ročník projektu Anděl mezi zdravotníky.

Soutěžícím a hostům v sále zpříjemnili večer: Michaela Nosková, Felix Slováček ml. Věra Martinová, Hanka Křížková, Peter Pecha, Nelly Řehořová či Radim Flender. Legenda mezi zpěváky Václav Neckář, vybral pro finálový večer výstižnou písničku Andělé strážní. Celým večerem skvěle provázel moderátor Karel Voříšek.

  1. místo

Patrice Awonseba Baba Musah, 35 let, Ústav pro péči o matku a dítě, lékař.

Patrice Awonseba Baba Musah pochází s Ghany. V roce 2005 dostal stipendium na studium v Čechách a chtěl se stát původně patologem. Ale pak při stáži viděl porod, podlehl zázraku zrození a vybral si obor porodnictví a gynekologie. „Doktor z Afriky“ v Čechách zakotvil, rodinu ale ještě nemá, prý se pořád hledá ta pravá. Dvě sestry jsou porodní asistentky v Ghaně a třetí studovala finance. Do projektu Anděl mezi zdravotníky Patrice Awonseba Baba Musah delegovalo vedení ústavu. Byl hodně překvapený. Velkým koníčkem je fotbal, pak také zajde do posilovny, na procházku, se známými na pivo. Hodně času věnuje odborným článkům a dalšímu vzdělávání a kvůli zdokonalování češtiny, čte české knihy. Přiznal však, že zapomíná rodný jazyk. Když mluví s maminkou, míchá češtinu, angličtinu a rodné nářečí. Doufá, že se letos podívá domů do Afriky. Kvůli covidu se tam dva roky nedostal.

  1. místo

Jana Farkačová, 74 let, Všeobecná fakultní nemocnice, zdravotní laborant.

Jana Farkačová pracuje v oboru 54 let. Tvrdí, že v rodině měli při narození laboratorní sudičky, protože sestra je také zdravotní laborant a nyní se na studium zdravotního laboranta chystá i vnuk. Přes dvacet let dělala Jana Farkačová vrchní laborantku v Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky, nyní už je „emeritní vrchní“ a může si práci vybírat. Nejvíc ji baví laboratoře a výuka. Učí budoucí laboranty a také studenty z biomedicínského inženýrství. Momentálně připravuje přednášku o dvojí kvalitě potravin. Velkým koníčkem Jany Farkačové je četba a cestování. S Českou asociací sester procestovala celou Evropu, nejenom jako turista, ale také jezdila za vzděláním do jiných laboratoří. Hodně času věnuje své chalupě.

  1. místo

Vladimíra Svědínková, 52 let, Alzheimercentrum Průhonice, pečovatelka.

Vladimíru Svědínkovu do projektu Anděl mezi zdravotníky delegovala paní ředitelka a vrchní sestra. Jejich rozhodnutí, po počátečních rozpacích, nelituje. V oboru pečovatelka pracuje tři roky, předtím pracovala v lékárně. Práce Vladimíru Svědínkovou baví, jinak by jí nedělala. Práce pečovatelky v Alzheimercentru je náročná na psychiku a trpělivost, proto si Vladimíra nejlépe odpočine na procházkách se psem. Tam nikdo nemluví a nikdo po ní nic nechce.

Cena ředitele soutěže Davida Novotného

MUDr. Jana Šeblová, která nejen, že je po dlouhá léta jedním z leaderů přednemocniční neodkladné péče, několik období předsedkyně odborné společnosti, náměstkyně pro vědu a výzkum Záchranné zdravotnické služby středočeského kraje, ale aktivně pracovala do nedávna jako lékařka výjezdových skupin ZZS středočeského kraje, jako lékařka letecké záchranné služby v Praze a v posledních letech pracuje  na urgentním příjmu v Motole a na Kladně. „Jedná se o špičkovou odbornici, obětavého a skvělého člověka a rozhodně si ocenění zaslouží“ dodává Marek Slabý prezident Asociace Záchranných zdravotnických služeb České republiky



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz