» Magazín

Voda nezná hranice. To je letošní téma festivalu Den venkova na žďárském zámku.

Voda nezná hranice. To je letošní téma festivalu Den venkova na žďárském zámku.

Zámek ve Žďáru nad Sázavou není pouze oblíbeným turistickým cílem, ale také místem, kde se už od 13. století kontinuálně věnují udržitelnému hospodaření v okolních lesích nebo rybnících. Zámečtí organizátoři zde již počtvrté připravili den, který patří přírodě, celospolečensky diskutovaným ekologickým tématům i lidské tvořivosti. Vodní ateliéry, pokusy s vodou, hra na skleněnou harfu nebo odborná konference pro veřejnost. To je jen stručný výčet z „vodního“ programu Dne venkova, který se zde uskuteční v sobotu 25. září.

 


Celodenní program se bude odehrávat v zámeckém jabloňovém sadu, kterému na zámku nikdo neřekne jinak než Forota. Organizátoři slibují pohodovou atmosféru v nádherném prostředí zámku a spoustu zážitků. Ani letos nebudou na Forotě chybět oblíbené stálice – ukázky lesní techniky, jízda na koních, střelba z posedu nebo ukázka výcviku loveckých psů. Připravena je ale také celá řada novinek na téma spojené s vodou. Ve spolupráci s rakouským Naturpark Heidenreichsteiner Moor uvedou organizátoři premiéru nového interaktivního programu pro školy i širokou veřejnost zaměřenou na koloběh vody v přírodě. Nenechte si ujít vystoupení a následný workshop profesionálního hráče na skleněnou harfu, tedy na skleničky naplněné vodou, Petra Špatiny. Nevěříte, že lze najít vodu za pomocí proutku? O tom, že je to opravdu možné, vás přesvědčí studenti a učitelé Střední průmyslové školy chemické Pardubice. Nebudou chybět ani vodní hudební, taneční i výtvarné ateliéry a pokusy s vodou, zábavné představení Led nad zlato VIDA! science centra Brno, relaxační hudební koutek, workshop pro rybáře nebo řemeslné ateliéry projektu Chytrá ruka. Atmosféru dotvoří swingové trio Hot Sisters, Zelenohorští muzikanti nebo folklorní soubor Kamínek. Během Dne venkova proběhne také odborná konference pro veřejnost moderovaná Martinou Konciánovou a následné panelové diskuse s návštěvníky na aktuální témata týkající se vody.

„Téma vody je se žďárským zámkem spjato odnepaměti, zajímavosti o vodě a její udržitelnosti se návštěvníci dozvědí hravou formou, a pokud budou mít zájem, tak můžou navštívit i konferenci, kde je bude čekat odborné doplnění. Osobně se těším také na ochutnávku pokrmů z ryb z místních rybníků i mořské speciality,“ dodává k programu Martina Sedláková, koordinátorka akce.

Připraveno je také několik dlouhodobých novinek, které si užijete i mimo Den venkova. Zámečtí lektoři a průvodci připravili ve spolupráci s lesníky a odborníky ze společnosti Kinský Žďár dvě nové prohlídkové trasy, během nichž se dozvíte více o propojení činnosti člověka přírody dnes i během uplynulých staletí. Jedna nese název Po stopách zámeckého hospodáře a bude probíhat po celý Den venkova přímo v zámeckém areálu a v jiné dny po domluvě. Další trasu můžete po objednání navštívit v okolních lesích, přičemž průvodcem vám bude člověk nejlépe znalý místní přírody - zámecký hajný.

Ještě jedna novinka na závěr. Svou účastí na této akci pomůžete obnovit zdejší lesy ohrožené suchem, kůrovcem a vichřicemi. Z každé vstupenky totiž část poputuje na zakoupení jedné sazeničky stromku, který bude vysazen ve Žďárských vrších. Vstupné na Den venkova koupíte za 100 Kč (plné), 60 Kč (zvýhodněné) a 280 Kč (rodinné). Návštěvníci Muzea nové generace mají vstup na Den venkova zdarma.

Vzhledem k epidemiologické situaci vám doporučujeme sledovat webové stránky www.zamekzdar.cz, kde se dozvíte aktuální informace nebo případná omezení týkající se akce.

Projekt Voda nezná hranice je spolufinancován z programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz