» Magazín

Prověření asistenční psi nyní mohou mít i digitální „občanky“

Prověření asistenční psi nyní mohou mít i digitální „občanky“

Asistenční či vodící pes je pro člověka s postižením nepostradatelným pomocníkem. Pomáhá vracet tyto lidi zpět do běžného života, což by mělo být z dlouhodobého hlediska cílem každého předaného psího pomocníka. Zdaleka ne všichni psi však splňují mezinárodně uznávané standardy a takoví psi mohou být pro klienty i veřejnost dokonce i nebezpeční. Jednou ze záruk kvalitně vycvičeného psa je i nová mezinárodní identifikační karta.

 


Výcvik asistenčního psa je dlouhá, náročná, a hlavně velmi zodpovědná práce. Na pomoci čtyřnohého parťáka jsou lidé s postižením závislí. Každá mezera ve výcviku pak může znamenat velké potíže, přičemž neodborně připravení psi vrhají špatné světlo na celou oblast využívání asistenčních a vodících psů. 

Organizace Assistance Dogs International (ADI), která zastřešuje organizace, zabývající se výcvikem asistenčních a vodících psů z celého světa, proto připravila a zavedla spolehlivou identifikaci asistenčních psů. Digitální identifikační kartu, kterou lze uložit do jakéhokoliv mobilního zařízení, mohou získat pouze psi, kteří splňují závazné standardy ADI a spadají pod ověřenou akreditovanou organizaci. Již nyní mají psi z akreditovaných organizací například výjimku u největších leteckých přepravců a mohou doprovázet lidi s postižením i na palubě letadla. Status asistenčního psa z akreditované organizace ADI dává dopravci jistotu, že nejen pes, ale i jeho držitel se budou chovat tak, aby nenarušovali bezproblémový průběh cesty, například že pes nevykoná potřebu na palubě nebo nebude obtěžovat ostatní cestující štěkáním.

Identifikační karta, jejíž koncept vznikal od roku 2021, dává člověku s postižením jistotu, že získá pečlivě a odborně vycvičeného asistenčního psa. Nové a dokonalejší zabezpečení této identifikační karty, které ji znemožňuje padělat, zároveň pomůže bojovat proti pochybnostem například mezi dopravci nebo poskytovateli dalších služeb, kteří se často obtížně rozhodují, zda mají asistenčním psům udělit výjimku pro vstup na místa, kam jinak zvířata vstupovat nesmí.

Digitální karta obsahuje fotografii klienta, jeho kontaktní údaje, číslo licence psa, číslo mikročipu, datum složení testu veřejného přístupu ADI a kontakt na akreditovanou organizaci, která psa vycvičila.

V současné době je již 18 ze 45 akreditovaných organizací z Evropy plně zapojeno do tohoto projektu. Mezi tyto organizace patří i Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o.p.s.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz