» Magazín

Životní drama Niny s těhotnou dcerou na Ukrajině.

Životní drama Niny s těhotnou dcerou na Ukrajině.

Ninu, znám osobně asi 7 let.  Odešla před 14 lety do ČR za prací a zde se jí narodily dvě děti. Ve výběru partnera a dětí měla smůlu. Jejich otec nechtěl, aby chodily do školy, měl skoro 20 exekucí, vyhrožoval Nině deportací, vzal jim i rodné listy, přestal platit na děti, a tak jim nastali obrovské problémy.  Vše se vyřešilo díky soudům až v loňském roce. Nina je však velmi pracovitá a o děti se příkladně starala.


Její dramatický příběh, který mě provází už nějakou dobu, měl loni, jak se zdálo, šťastný konec.  Přišel však 24. únor, když všechny překvapila Putinova šílenost. Na Ukrajině nedaleko Kyjeva žila její nejstarší dcera Saša s manželem a malým synem Matym a je v 5. měsíci těhotenství. 

Saša zůstala uvězněná v domě v nebezpečné zóně se svým mužem, kterého nechtěla opustit. Jenže pak ji bylo jasné, že tahle situace nebude trvat chvíli a pokud chtějí zachránit životy svých děti, musí z Ukrajiny odjet. Ale jak? Saša se už nedostala do žádného vlaku ani autobusu…

Nina mi s brekem celý příběh převyprávěla. Sedla jsem k počítači, napsala několika organizacím a mezi nimi na doporučení i Lilian Khousnoutdinové.  Během chvíle jsem od Lili dostala SMS s žádostí poslat jí maximum informací. A pak se díky ní rozjela příprava, jak v utajení dovézt těhotnou Sašu se synem ke své mamince do Prahy.  

Do příběhu vstoupila Lenka Laubrová Žirovnická, která spolupracuje s organizací "Lékaři a záchranáři Čech a Moravy". Tihle pánové jsou totální hrdinové a kosové v jednom. 

Začala anabáze, která neměla daleko od akční detektivky, nastal dramatický příběh z životy ohrožující cesty. Bohužel zatím nemůžeme publikovat detaily. Mohli bychom ohrozit bezpečnost při jejich dalších misích. Snad bude brzy klidnější doba a veřejnost se dozví, co tihle skuteční hrdinové byli ochotní udělat pro záchranu dvou životů za války.   

Příprava v utajení trvala týden a další týden, než se lékaři dostali k nim a pak do sem do bezpečí. Tento pátek se je podařilo je dovézt do Prahy, kde se po obrovsky napjaté a nebezpečné cestě přes Ukrajinu, dostala těhotná Saša se synem ke své mamince.

A teď důvod, proč vlastně celý tento příběh píšu. Tato hrůza, která potkala milióny lidí jednou skončí. Do té doby bych Vás ráda poprosila o pomoc. Pokud můžete, pošlete na transparentní účet 194355167/0300 v.s. 1010 jakoukoliv finanční pomoc. Do zpráv pro příjemce napište „LENKA“ NINA finanční pomoc. I kdyby to bylo třeba jen 10 Kč. Každá koruna pomůže!!  Odvážní zachránci tyto riskantní mise financují z vlastních zdrojů a budou vděční za každou podporu. Díky Vaší podpoře budou moct zachraňovat další životy!

Smekám před všemi, kdo sedne do auta a jede do země, kde se válčí, aby tam vyzvedl těhotnou ženu s dítětem. Patří jim můj respekt, obdiv a poděkování!!! Smekám přede všemi lidmi v podobné situaci. Obdivuji jejich sílu a odvahu! Děkuji všem ženám jako jsou Lilian a Lenka! Posílám sílu všem mámám, které se nyní – víc než kdy jindy – bojí o své děti. A také posílám sílu a víru nám všem! Věřím, že vše má dobrý konec!

Michaela Pelešková – máma                        

Foto: Zuzka Böhnisch



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz