» Magazín

Dieta pro diabetiky – nutná, ale ne nudná. Víte, jaký jídelníček je pro ně vhodný?

Dieta pro diabetiky – nutná, ale ne nudná. Víte, jaký jídelníček je pro ně vhodný?

Žít s diabetem nemusí nutně znamenat omezení v jídle. Existuje mnoho chutných potravin, které si může dopřát i cukrovkář. Je však důležité dodržovat určité zásady. Správně nastavenou výživou může totiž diabetik značně snížit riziko vzniku možných pozdních komplikací svého onemocnění, nevhodnou naopak zvýšit. Jaké potraviny jsou pro jídelníček diabetika dobrou variantou a kterým je lepší se vyhnout?


Když se řekne dieta, člověk si představí jídlo bez tuku a cukru a ty nejméně chutné potraviny. Pro mnohé dieta znamená hladovění, omezování oblíbeného jídla a jakousi formu trestu za předešlé prohřešky. Tím děsivěji zní pojem „diabetická dieta“. S diagnózou diabetu se ale nemusí vždy hned radikálně změnit jídelníček. Diabetik nemusí jíst jen salátové listy a vařenou zeleninu, naopak může vybírat z pestré řady osvědčených i novodobých potravin.

Základy diabetického stravování

Potrava má zásadní vliv na hladinu krevního cukru a funkci inzulínu v těle. Po jídle se v těle spouští proces trávení a glukóza se uvolňuje do krevního oběhu. Za normálních okolností inzulín - hormon produkovaný slinivkou břišní, přenáší glukózu z krve do buněk, kde se využívá jako energie. Avšak u diabetiků buď inzulín nefunguje správně (diabetes 2. typu) nebo je ho nedostatek (diabetes 1. typu). Proto musí diabetici dbát na to, co a kolik jí, aby si udrželi stabilní hladinu krevního cukru. Omezení týkající se sacharidů jsou obvykle důležitá, protože sacharidy mají největší vliv na zvýšení krevního cukru. Důkladné sledování stravy a správný výběr potravin pomáhá diabetikům udržet optimální glykemickou kontrolu a minimalizovat riziko komplikací spojených s vysokým nebo nízkým krevním cukrem.

Sacharidy pod kontrolou

Znalost přesného množství sacharidů v jídelníčku diabetiků je základní podmínkou k dosažení uspokojivé kontroly diabetu. Sacharidy nebo také cukry jsou téměř ve všech potravinách a dělíme je na jednoduché a složené. Mezi jednoduché řadíme zjednodušeně všechny cukry a dále jídla, která jsou sladká a neobsahují mnoho dalších přidaných látek. Po těchto jídlech glykémie stoupne velmi rychle, proto by se jim diabetici měli vyvarovat a do jídelníčku je zařadit pouze v případě hypoglykemie, tedy nízkého cukru v krvi. Ostatní potraviny jsou většinou sacharidy složené, hladinu cukru v krvi zvyšují spíše pomalu a jsou obsaženy především v přílohách a pečivu. Mezi jídly jsou ale také potraviny s nulovým nebo minimálním množstvím sacharidů, a právě ty je možné do jídelního plánu zařadit prakticky kdykoli. Pokud jsou konzumovány v běžné míře, hladinu glykemie nezvýší. Řadíme mezi ně maso, ryby, sýry, uzeniny a vybrané druhy zeleniny.

Strava slunného pobřeží

Středomořská strava je jednou z nejoblíbenějších nejen u diabetiků. Klade se při ní důraz na příjem čerstvých a sezónních surovin. Mezi hlavní složky středomořské diety patří velké množství ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a rybího masa. Je bohatá na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, a zabraňuje tak vysokým hodnotám glykémie po jídle. Je charakterizována vysokým obsahem olivového oleje, který je pro diabetiky vhodným zdrojem mononenasycených tuků. Středomořský jídelníček zahrnuje také konzumaci ořechů
a luštěnin, které dodávají tělu protein a pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru.

Sladký život bez cukru

Nízkosacharidová dieta je často nazývaná také dietou s nízkým obsahem sacharidů. Zaměřuje se na omezení příjmu sacharidů, zejména rychle stravitelných jako jsou cukry
a škroby. Vynechat by se měl příjem některých příloh, mezi které patří brambory, těstoviny nebo rýže, a také mnoho druhů ovoce, například banány, mango, hroznové víno, hrušky a jablka. Místo něj lze jídelníček doplnit o potraviny bohaté na bílkoviny, zdravé tuky
a vlákninu. Ideální volbou je maso, ryby nebo mořské plody, ořechy a většina druhů zeleně zbarvené zeleniny. Nízkosacharidová dieta je pro diabetiky jednou z cest k udržení optimální hladiny krevního cukru. U diabetu 1. typu navíc umožňuje snížení dávek inzulinu k jídlu, úpravu dávek je ale vždy nezbytné předem konzultovat s lékařem.

Zcela bez masa

I vegetariánská nebo veganská dieta může být pro diabetiky vhodná, pokud je pečlivě plánována a sledována. Vegetariánskou dietou se rozumí široký výběr rostlinných potravin bez masa. Veganská strava zahrnuje pouze rostlinné produkty a vylučuje jakékoliv produkty živočišného původu, včetně mléčných výrobků a vajec. Obě tyto diety mohou diabetikům přinést řadu výhod. Stěžejní je omezený příjem nasycených tuků a cholesterolu, což přispívá ke snížení rizika srdečních onemocnění, které jsou s diabetem často spojené. Rostlinná strava je také bohatá na vlákninu, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat náhlé výkyvy glykémie. Nicméně je důležité, aby diabetici, kteří se rozhodnou pro vegetariánskou nebo veganskou stravu, dbali na dostatečný příjem bílkovin, vitamínů (zejména B12) a minerálů jako jsou vápník, železo, jód a zinek.

 

Dieta vždycky na míru

Diabetik by se měl ujistit, že zvolený způsob stravy splňuje individuální potřeby jeho organismu a zdravotního stavu. Neměl by také opomíjet pravidelné měření hladiny cukru v krvi. Hodnoty glykemie po jídle napovídají, zda je léčba diabetu správně nastavena. Za optimální se považují hodnoty mezi 3,9 až 6,0 mmol/l nalačno[1]. Diabetici by si své hodnoty měli změřit před i po jídle pomocí klasických glukometrů či moderních senzorů, které snímají hodnoty nepřetržitě. Monitorovací systém v reálném čase každou minutu poskytuje uživatelům naměřené hodnoty, a to bez nutnosti bolestivých vpichů do prstu. Některé moderní senzory nabízí i volitelné alarmy, které včas upozorní na příliš nízkou nebo příliš vysokou hladinu cukru v krvi.

Na co si dát ještě pozor, radí doc. MUDr. Denisa Janíčková Žďárská, Ph.D.

Diabetikům se doporučuje pečlivě vybírat potraviny a sledovat potravinové štítky. Je důležité
se předem zajímat o složení konzumovaných potravin a jejich nutriční hodnoty. V posledních letech se v potravinových řetězcích můžeme setkat s čím dál širší nabídkou alternativních výrobků, umělých sladidel a dia pokrmů. Mohou být vhodné ke zpestření stravy, ale zdraví nemusí být vždy prospěšné. Například potraviny označené štítkem „bez přidaného cukru“ někdy mívají víc tuků a sacharidů než klasické sladkosti. Spíše bych poradila tyto alternativní zdroje sladké chuti minimalizovat či vyloučit zcela. A pokud máte chuť na sladké, doporučuji vysokoprocentní čokoládu.

Při volbě jakéhokoliv striktnějšího stravovacího směru pacientům vždy doporučuji se nejdřív poradit s ošetřujícím lékařem. Bližší informace je pak vhodné čerpat od certifikovaných nutričních terapeutů.

Zdroj informací www.freestylelibre.cz



https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2021/02/04.pdf



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz