» Magazín

BAVORSKÁ MINISTRYNĚ BUDE V PRAZE JEDNAT O OTEVŘENÍ TRHU PRÁCE

Praha 5. dubna (ČTK) - Bavorská ministryně práce a sociálních věcí Christine Haderthauerová bude dnes v Praze jednat s českým protějškem Jaromírem Drábkem (TOP 09). Mezi tématy bude otevření německého pracovního trhu lidem z nových členských zemí EU od 1. května. Češi a občané dalších sedmi států tu tak budou moci pracovat bez povolení.


Německo je spolu s Rakouskem posledním unijním státem, který si bariéry na svém pracovním trhu ponechal po maximální možnou dobu. Platily celkem sedm let, tedy od 1. května 2004. Tehdy Česko a další nováčci vstoupili do EU.
Ministryně Harderthauerová před pár dny uvedla, že očekává po otevření pracovního trhu silný příliv příchozích. Je proto podle ní nutné zabránit případnému mzdovému dumpingu.
Bavorsko, které sousedí se západem a jihem Čech, je největší německou spolkovou zemí. Rozlohou je o něco menší než ČR a žije v něm přes 12 milionů lidí. Míra nezaměstnanosti tu podle bavorského ministerstva práce letos v březnu klesla na 4,3 procenta. Je tak nejnižší ze všech německých spolkových zemí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz