» Magazín

SENÁT SCHVÁLIL ZÁKAZ TŘÍ DESÍTEK NOVÝCH SYNTETICKÝCH DROG

Praha (ČTK) – Senát 6. dubna schválil zákaz tří desítek nových syntetických drog. Novela zákona o návykových látkách má zamezit jejich současnému volnému prodeji v obchodech a na internetu. Předloha začne platit zřejmě ještě před koncem dubna, pokud ji stvrdí i prezident Václav Klaus. Norma totiž nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.


Části senátorů se nelíbilo, že zavedení nových pravidel není stanoveno pevným datem, které by umožnilo lidem včas se těchto látek zbavit. Poslanec ODS Pavel Bém za předkladatele novely uznal, že by to bylo legislativně čistší. Argumentoval ale nutností zákaz zavést co nejrychleji. Nemyslí si, že by bylo mravně a eticky legitimní "dát tomu legálnímu, ale z našeho pohledu nezákonnému trhu šanci komoditu uplatnit někde jinde".
Ke zdlouhavému procesu zákazu nových drog zákonem Bém poznamenal, že řešit by to měla příští novela, kterou chce do letošního prosince předložit ministerstvo zdravotnictví. Seznam zakázaných látek by podle ní mělo aktualizovat asi svou vyhláškou. Před takovým zmocněním varoval senátor ODS Jaroslav Kubera poukazem na to, že "povinnosti může ukládat jen zákon". Zmocnění by podle Kubery svádělo k tomu, že tvůrce vyhlášky do ní "bude dávat věci, které by sněmovnou a Senátem neprošly".
Svou variantu řešení chce prosadit také ministr vnitra Radek John (VV). "Délka a složitost českého legislativního procesu mě vedou k návrhu změny, aby nebezpečné drogy mohla zakazovat vláda vyhláškou. Rozhodování se významně zrychlí, což může zachraňovat zdraví i životy," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK.
Frýdeckomístecký senátor ČSSD Petr Gawlas poukázal na to, že v Polsku se s problémem vypořádali loni v říjnu rychle za pomoci protidrogových a hygienických předpisů, které umožnily obchody uzavřít a zdraví ohrožující zboží zabavit. Podle Vladimíra Drymla (ČSSD) by bylo i v Česku možné více využívat zákon o bezpečnosti výrobku, které umožňuje České obchodní inspekci či hygienikům stáhnout z prodeje zdraví ohrožující zboží. Zatím se ale prý používá spíš na závadné hračky z Číny.
Předloha je reakcí na nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Obchody, kde se dají tyto drogy zatím legálně koupit, zakládají polské společnosti, rozšiřují se ale i do vnitrozemí. Podle policie drogy nabízejí i ve formě upomínkových předmětů už 16 kamenných obchodů a 77 webových stránek. Podle původních předpokladů se narkotika dovážela z Polska, policie ale objevila i v Českém Těšíně jejich výrobnu, kterou vlastnili polští občané.
Bém senátorům přinesl na ukázku balíčky s názvy Arktická synergie, Zlaté koření a Euforie, které podle něj svádějí mladé k jejich vyzkoušení. Slíbil, že se jich zbaví vyhozením do koše nebo spláchnutím do záchodu. Proti tomu ale protestoval místopředseda senátního výboru pro životní prostředí Karel Šebek (ODS) s tím, že tyto látky do odpadu nepatří. Doporučil Bémovi, aby balíčky odevzdal k likvidaci jako nevyužité léčivo.
Norma do seznamů omamných a psychotropních látek doplňuje celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které by měla novela zakázat, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron nebo salvinorin A. Podle Béma jsou to syntetické kanabinoidy a amfetaminy, které nemají žádné medicínské využití. Novela také doplňuje seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat podle Béma přísnějšímu režimu.
Novelu nakonec podpořilo 67 ze 69 přítomných senátorů, Kubera a další senátor ODS Petr Pakosta se hlasování zdrželi. Sněmovna novelu schválila ve zrychleném režimu, přednostně ji za tři týdny projednal i Senát.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz