» Magazín

OCHRÁNCI SOUKROMÍ PLÁNUJÍ KONTROLU VYUŽÍVÁNÍ ZÁKAZNICKÝCH KARET

OCHRÁNCI SOUKROMÍ PLÁNUJÍ KONTROLU VYUŽÍVÁNÍ ZÁKAZNICKÝCH KARET

Praha 13. dubna (ČTK) - Úřad pro ochranu osobních údajů plánuje kontrolu zpracování dat v souvislosti se zákaznickými kartami. Kontrola se bude týkat lékáren Dr. Max, drogistických prodejen dm drogerie markt a řetězce Baumax. Poprvé se uskuteční zároveň jak v Česku, tak na Slovensku, oznámil dnes předseda úřadu Igor Němec.


Ochránci soukromí budou podle něj zjišťovat, zda se osobní údaje zákazníků zpracovávají v souladu s povinnostmi stanovenými zákonem.
Předseda úřadu se pozastavil také nad záměrem ministerstva práce a sociálních věcí zavést takzvanou sociální kartu pro výplatu nepojistných sociálních dávek, například příspěvku na péči či příspěvku na bydlení. Podle Němce by to byla "povinná multifunkční a všeoborová karta", u níž ale není zcela jasná šíře využití ani to, jaká data se jejím prostřednictvím budou sbírat.
Proti kartě se už postavili zdravotně postižení, podle nichž si provozovatel karty bude moci o každém uživateli vyhledat veškeré informace včetně toho, co a kdy nakupoval. Náměstek ministra Vladimír Šiška již dříve uvedl, že systém karet má být zabezpečen podobně jako standardní platební karty, karta prý bude navíc jakýmsi univerzálním průkazem místo kartiček ZTP, platebního průkazu nebo průkazu zdravotního pojištěnce.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz