» Magazín

MÁJOVÁ SVATBA A V PÁTEK TŘINÁCTÉHO SNOUBENCE NELÁKÁ

MÁJOVÁ SVATBA A V PÁTEK TŘINÁCTÉHO SNOUBENCE NELÁKÁ

Liberec 10. května (ČTK) - Pátek třináctého a navíc v květnu snoubence v Libereckém kraji příliš neláká. V "nešťastný" pátek a navzdory pověře o smutném osudu májových nevěst se přesto několik svateb koná. Oddávající úředníci ale příliš práce mít nebudou. Svatební obřady se chytají například na zámcích Sychrov nebo Hrubý Rohozec. V některých městech kraje se však neuskuteční žádný, zjistila ČTK.


Snoubenci hojně vyhledávaný sychrovský zámek bude v pátek hostit svatební obřad jediný. "Nemůžu vyloženě říct, že by se těmto termínům lidé vyhýbali," poznamenal Jan Nejedlý, který má rezervaci termínů pro svatební obřady na Sychrově na starosti. Jediná dvojice si v pátek řekne 'ano' také v malebném prostředí turnovského zámku Hrubý Rohozec. Naopak na dalším vyhledávaném místě, na hradě Valdštejn v Českém ráji, se žádná svatba nekoná.
Nezájem snoubenců potvrzují i pracovníci matrik z velkých měst. Žádný sňatek se v pátek neuskuteční například v Semilech; v Jablonci nad Nisou a v České Lípě oddají po jednom páru. Nikdo se nebude ženit či v dávat ani na liberecké radnici. "Nebudou žádné svatby. Nebyl prakticky zájem," potvrdila vedoucí oddělení matriky libereckého magistrátu Ivana Jadrná. Vstoupit do manželství se na liberecké radnici nikdo nechystá ani v sobotu.
Podle úředníků sice někteří snoubenci "nešťastný pátek" vyhledávají záměrně, nikdy jich ale nebývá mnoho. Stejnou zkušenost mají i provozovatelé svatebních salonů či agentur. Například podle spolumajitele libereckého svatebního studia Clarice Bridal Michala Smolky v roce 2011 mezi vyhledávanými daty suverénně vede sobota 11. června. "Příští rok to bude určitě 5. 5. Vychází to také na sobotu a je to hezké datum, které se bude dobře pamatovat," poznamenal svatební manažer.
Stará pověra o nešťastném pátku třináctého má podle některých zdrojů původ v křesťanském náboženství. V pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při poslední večeři sedělo u stolu 12 učedníků a Ježíš Kristus, tedy 13 lidí. V pátek 13. října roku 1307 francouzský král Filip IV. Sličný začal s pronásledováním templářů, které vyvrcholilo zánikem tohoto rytířského řádu.
Reálný základ má rčení svatba v máji, nevěsta na máry. V minulých dobách žena zpravidla velmi krátce po sňatku otěhotněla. Porod po svatbě v květnu vycházel na zimní měsíce, kdy nezřídka skončil smrtí matky nebo dítěte.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz