» Magazín

SANEP: ZEMĚ SE PODLE VĚTŠINY VEŘEJNOSTI NACHÁZÍ V ROZKLADU

SANEP: ZEMĚ SE PODLE VĚTŠINY VEŘEJNOSTI NACHÁZÍ V ROZKLADU

Praha 17. června (PROTEXT) - Země se podle většiny veřejnosti nachází v rozkladu, ve vládě by Češi nechali pouze Schwarzenberga, Pospíšila a Kubiceho.  Více jak dvoutřetinová většina veřejnosti zastává názor, že se Česká republika nachází v politickém rozkladu, který charakterizuje zejména neschopnost stávající vlády, navzdory své síle, efektivně vládnout.


Negativní vnímání vlády navíc umocňuje skutečnost, že více jak dvě třetiny domácí populace považují premiéra Petra Nečase za neschopného a nekompetentního šéfa vládního kabinetu. V tomto kontextu se tak nelze divit závěrům exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, dle kterého by se většina domácí populace vyslovila pro odchod drtivé většiny členů vládního kabinetu. Nejvíce volá veřejnost po odchodu ministra obrany Alexandra Vondry a ministra financí Miroslava Kalouska. Naopak z celého vládního kabinetu by měli na svých postech zůstat pouze ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr vnitra Jan Kubice. Nicméně jak dále ukazuje šetření společnosti SANEP, ani případná obměna vládního kabinetu by podle většinového mínění domácí populace nevedla ke sjednocení vládního kabinetu či naplnění vládních programových bodů.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 9. - 15. června 2011 na vybrané skupině 12.819 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 31,271 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více jak dvoutřetinová většina dotázaných (76,9 procenta), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, se ztotožňuje s názorem politoložky Vladimíry Dvořákové, která uvádí několik příčin, jež dle jejího názoru svědčí o rozkladu České republiky. Mezi ty pak řadí například nefunkční, byť silnou a ideologicky nepolarizovanou vládu, zájmové skupiny využívající politických stran k prosazování svých cílů, nekoncepčnost jednotlivých ministerstev, popírání principů právního státu či nedostatek kvalitních a odpovědných úředníků.

Výrazná většina respondentů (71,1 procenta), pak nepovažuje stávajícího premiéra Petra Nečase za schopného a kompetentního premiéra České republiky.

Ministrem, který by měl podle v souhrnu největšího počtu dotázaných (71,7 procenta) být rozhodně vyměněn, je šéf resortu obrany Alexandr Vondra. Ten s největší pravděpodobností i nadále doplácí na mediálně známou kauzu ProMoPro, v níž figuruje.

Podle názoru více jak dvou třetin (69,9 procenta) respondentů by měl vládní kabinet Petra Nečase opustit i strážce státní pokladny, obhájce razantních úsporných opatření, ministr financí Miroslav Kalousek.

Téměř dvě třetiny dotázaných (65,8 procenta) se vyslovilo pro odchod ministra školství Josefa Dobeše, který je spojován zejména se zavedením rozporuplně přijímané podoby státní maturity.

Negativně je vnímán i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který by měl opustit svůj vládní resort podle názoru 63,4 procenta dotázaných, což lze přičíst faktu, že patří mezi ministry, kteří obhajují a veřejně propagují sociálně nejcitlivější reformy, jež postihnou drtivou většinu obyvatel.

Leoše Hegera, který aktuálně připravuje reformu zdravotnictví, v níž se počítá mimo jiné s dalším navýšením finanční spoluúčasti pacientů, by z vlády vyloučilo 61,6 procenta dotázaných.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa, jehož odvolání požadují Věci veřejné, by měl opustit své ministerské křeslo podle názoru 54,3 procenta respondentů.

Nadpoloviční většina dotázaných (51,7 procenta) se vyslovila i pro odchod ministra kultury Ivana Bessera, který je jak odbornou, tak širokou veřejností kritizován zejména za rozhodnutí zbourat objekt na Václavském náměstí, jež je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace.

Tomáš Chalupa, který se v lednu tohoto roku stal ministrem životního prostředí a který figuruje v aféře Key Investments, kdy ještě jako starosta za Prahu 6 svěřil několik stovek milionů právě této společnosti, by měl odejít ze svého vládního postu dle většinového názoru 51,7 procenta dotázaných. K rezignaci díky této aféře vyzývala Tomáše Chalupu již v květnu letošního roku koaliční TOP 09.

Kamil Jankovský, nynější ministr pro místní rozvoj, jehož bývalá firma Phar Service byla prověřována protikorupční policií, by pak měl odejít podle mínění 48,9 procenta dotázaných. Pro jeho setrvání se však vyslovilo pouze 25,5 procenta respondentů.

Nepříliš výrazný ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek by měl odejít dle názoru 46,4 procenta respondentů. Pro jeho setrvání se vyslovilo v souhrnu 30,4 procenta dotázaných.

Svoji funkci v těsném výsledku neobhájil ani ministr dopravy Radek Šmerda, který stanul v čele tohoto resortu po odchodu Víta Bárty v dubnu tohoto roku. Pro odchod Radka Šmerdy se v souhrnu vyslovilo 38,1 procenta dotázaných. Naopak proti jeho odchodu se v souhrnu vyslovilo 31,2 procenta dotázaných.

Nicméně v případě Radka Šmerdy je nutné zdůraznit, že 30,7 procenta dotázaných nemá na jeho setrvání či odchod žádný názor, což je dáno jeho krátkou působností a malou mediální prezentací.

V koaliční vládě premiéra Petra Nečase naopak 48,9 procenta respondentů přeje setrvání výrazné osobnosti politického života, kterou je bezesporu ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Pro jeho odchod se pak v souhrnu vyslovilo 44,8 procenta dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Dalším z politiků, který by neměl podle většinového mínění (46,5 procenta) z vládního kabinetu odcházet, je rovněž jeden z nejoblíbenějších politiků, současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který si i přes aféry některých svých vládních kolegů udržuje velmi dobrý mediální obraz. Pro odchod Jiřího Pospíšila se vyslovilo 41,6 procenta dotázaných

Třetím a posledním ministrem vládního kabinetu, který by z pohledu široké veřejnosti měl z celé koaliční vlády setrvat na svém postu, je ministr vnitra Jan Kubice, který nahradil v čele resortu šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Jan Kubice, který před volbami v r. 2006 zveřejnil z pozice ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu tzv. Kubiceho zprávu, v níž se mluví o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, by setrvání v jeho stávající funkci chtělo v souhrnu 41,8 procenta dotázaných. Pro jeho odchod se pak vyslovilo 39,4 procenta dotázaných.

Nadpoloviční většina respondentů (56 procenta) se však nedomnívá, že případná personální obměna některých ministrů může ve svém konečném důsledku napomoci ke sjednocení vládního kabinetu a realizaci vládních programových priorit.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz