» Magazín

SANEP: V KRAJÍCH NADÁLE VLÁDNE ČSSD, V PRAZE VÍTĚZÍ TOP 09

SANEP: V KRAJÍCH NADÁLE VLÁDNE ČSSD, V PRAZE VÍTĚZÍ TOP 09

Praha 21. července (PROTEXT) - Nespokojenost občanů s působením stávající vlády premiéra Petra Nečase a obavy ze sociálních dopadů vládních reformních opatření patrně zůstávají nadále hlavním důvodem vysoké podpory ČSSD, která s převahou vítězí ve třinácti vyšších územně samosprávních celcích České republiky. Pouze v Praze, která je tradičně doménou pravicových voličů, by v aktuálních hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila TOP 09.


Ukazují to aktuální volební (nikoliv stranické) preference, které v jednotlivých krajích pravidelně monitoruje na reprezentativních vzorcích domácí populace společnost SANEP. Jak dále ukazuje aktuální průzkum volebních preferencí, vítězná ČSSD získala v druhém červencovém týdnu ve všech krajích vyjma Prahy a Středočeského kraje podporu více jak třiceti procent voličů. Ve Zlínském a Olomouckém kraji pak ČSSD atakuje čtyřicetiprocentní hranici a v Moravskoslezském kraji tuto hranici sociální demokraté dokonce překročili. I přesto, že druhá nejsilnější strana, ODS, následovaná TOP 09 zaznamenává po dlouhodobém propadu a stagnaci mírný nárůst zájmu voličů, ČSSD nadále nechává své politické rivaly daleko za sebou. Potvrzuje se tak trvající animozita voličů vůči vládní politice, která si nelibost voličů zasloužila řadou korupčních afér svých vládních představitelů, vnitrokoaličními spory a v neposlední řadě i většinově negativně vnímanými reformními kroky. Mírný vzestup volebních preferencí ODS a TOP 09 však na druhé straně naznačuje, že v rámci domácí populace existuje poptávka po pravicových stranách, které deklarují jasný zájem na zastavení zadlužování naší země a na stabilizaci veřejných rozpočtů. Naopak nezájem je ze strany voličů zřetelný v případě Věcí veřejných, které se po svém velkolepém nástupu do vrcholné politiky stylem a vystupováním svých vrcholných představitelů propadají ve volebních preferencích hluboko pod pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Tuto pětiprocentní hranici Věci veřejné v tuto chvíli překračují pouze v Praze, avšak ani tento ojedinělý úspěch by jim v celkovém součtu k udržení v Poslanecké sněmovně nestačil. Oproti tomu lidovci, kteří u voličů propadli, v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, aktuálně překračují pětiprocentní hranici v osmi územně samosprávních celcích a v Jihočeském kraji se dokonce těší podpoře téměř osmi procent voličů. Vedle ČSSD sbírají volební procenta i komunisté, kteří mají stále silnou stabilní voličskou základnu, k níž se připojují i další voliči nespokojení s vládní reformní politikou. Komunisté si nejlépe vedou ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejmenší podporu pak má KSČM ve Středočeském kraji a v Praze. Není bez zajímavosti, že hypotetických červencových voleb do Poslanecké sněmovny by se v průměru účastnilo pouze 47,2% voličů, a lze tak říci, že celková nespokojenost široké veřejnosti s děním na domácí politické scéně se přímo odráží na extrémně nízké voličské účasti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 7. - 13. července 2011 na vybrané skupině 9.851 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 21,934 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-3%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních krajských volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 47,2% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek voličů, kteří uvedli, že by se v době konání průzkumu zúčastnili voleb do Poslanecké sněmovny. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

V každém krajském celku mimo Prahy bylo vždy vycházeno z výsledků dat získaných v průměru z 690 respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. V Praze tvořilo reprezentativní vzorek obyvatel 800 respondentů ve věku 18-69 let.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz