» Magazín

CESTA Z MĚSTA, ANEB LOS CHALLENGE

CESTA Z MĚSTA, ANEB LOS CHALLENGE

Jelikož moje kámoška Iva ráda cestuje, a já mám ráda svojí kámošku Ivu, domluvily jsme se, že se někam vypravíme spolu. Cestování je vždy lepší s více lidmi a čtyři jsou ideální – Iva, její přítel Matěj, já a asistentka Maruška. Naplánovali jsme si cestu na sever – tři týdny ve Skandinávii.


Na tom by asi nebylo nic zvláštního, tak co, řeknete si, mladí lidé jedou do zahraničí. Není na tom nic zvláštního, možná jen fakt, že já a Iva jsme na vozíku. Každá na svém.:) A jelikož vím, že aktivních vozíčkářů stále není tolik a že tak zvaná „zdravá“ většina se naší aktivitě stále často diví, myslím si, že napsat článek o naší cestě by mohlo být zajímavé. Sama jsem zvědavá, jak je Sever pro vozíčkáře příznivý. A my jsme dobrá testovací dvojice – Iva jede na vozíku elektrickém, já na mechanickém.

Finsko a Švédsko jsme si vybrali z celkem prostého důvodu, ani jeden z nás tam nikdy nebyl a v tu dobu se tam koná Mistrovství Evropy ve Florbalu na elektrických vozících. To nás zajímá proto, že obě tento sport jak hrajeme, tak vedeme i náš sportovní klub EWSC Jaguars Praha. Plánování cesty a výletů bylo hlavně na Ivě, baví jí to a na rozdíl ode mě pozná, kde je na mapě sever. Abych si to pojistila, dala jsem jí k narozeninám kompas. A Matěj přidal pirátský dalekohled. První velký úkol pro mě bylo najít si osobní asistentku. Přes inzeráty jsem mezi více zájemci našla právě Marušku, jejíž velká výhoda je, že umí švédsky.

Vyjíždíme v sobotu 2. června v ranních hodinách autem z Prahy do Rostocku, kde nás čeká trajekt a plavba dlouhá přes dva dny až do Helsinek. Ve Finsku nás čeká 10 dní výletů, pak se zastavíme na finále Mistrovství a pojedeme trajektem do Švédska. 10 dní ve Švédsku, pak přes most, který se mění i v podmořský tunel do Dánska a pak už domů. Abychom ušetřili a možná i přidali trochu té cestovatelské atmosféry, budeme spát v kempech. Iva s Matějem v autě, já s Maruškou ve stanu. A také nás čeká vaření na plynovém vařiči a typická cestovatelská strava. Takže doufáme, že počasí k nám bude vstřícné.

Chtěla bych ostatním přiblížit, jak se cestuje po Skandinávii na vozíku. A třeba navnadit ostatní. Co už mohu říct teď je, že není problém najít na webech, které často bývají i anglicky, až velmi podrobné informace o bezbariérovosti. Například pevnost Suomenlina na ostrově u Helsinek, kam se chystáme, má trasy pro vozíčkáře, ale i pro lidi s jiným handicapem, s podrobným popisem, kde je jaký povrch, či kde to jak klouže.

Naší „cestu z města“ tedy pojímám i badatelsky. Budu se snažit dělat si podrobné zápisky, abych vám mohla z cesty přivést co nejzajímavější a hlavně užitečnou reportáž.

A proč Los Challenge? Tak to já nevím. Tak se jmenoval dárek od Ivi a Matěje k mým narozeninám – bylo tam bludiště, křížovka a omalovánky losa, s tím, že když to vyluštím, dostanu po dovolené svůj opravdový dárek. Narozeniny jsem měla v únoru, takže mám už dost silnou motivaci tu naší cestu přežít.

Takže brzy nashledanou!

Mgr. Jana Stárková

Brankářka a příležitostná cestovatelka



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz