» Magazín

HERCI CEST DOMŮ PODSTOUPILI UNIKÁTNÍ VYŠETŘENÍ

HERCI CEST DOMŮ PODSTOUPILI UNIKÁTNÍ VYŠETŘENÍ

Herci z primáckého seriálu Cesty domů podstoupili speciální vyšetření a testy krve bez jediné odebrané kapky přímo v ateliéru při natáčení. Nemusí se nikdo lekat, neudělalo se nikomu špatně, neuzavírá s nimi produkce takovou smlouvu, že musí přesně znát jejich zdravotní stav, ale chtěli vědět vše o svém zdravotním stavu.


Tentokráte se na place sešli sice také k natáčení, ale ne filmovému, nýbrž k biologickému, kdy jim odborníci z Quantum Medical Institute (QMI) umístili na hlavní tepny těla pět čidel na dobu šesti minut. Tento speciální natáčecí den podstoupila Carmen Mayerová, Jitka Smutná, Alois Švehlík, Miroslav Etzler, Tereza Kostková, Petra Horváthová a Klára Jandová spolu s režisérem Jiřím Adamcem, kteří se jen divili, co vše snímané impulzy na jejich tělo prozradí. Lékařka z QMI pak s každým vyšetřeným výsledky testů zhodnotila, případně doporučila, co by měli dál pro zlepšení svého zdravotního stavu udělat.

Moderní vyšetřovací metodu provádí Quantum Medical Institute (QMI). Tato nenáročná metoda je pro vyšetřovaného jedince naprosto nenáročná a nenese s sebou žádná rizika. Sestava vyšetření kvalitně (validně) vyhodnotí 88 testů, které vypovídají například o stavu jater, ledvin, srdce, slinivky či vitální kapacitě plic. Přístroj dokáže také odhalit případnou chudokrevnost (nedostatek červených krvinek), cukrovku, probíhající záněty v těle, změřit hladinu cholesterolu, okysličení orgánů, hodnotu minerálů v těle, průchodnost cév, upozornit na možné nebezpečí vzniku některých nádorových onemocnění a vyhodnotit spoustu dalších důležitých informací. Aby člověk tyto hodnoty o svém zdravotním stavu zjistil, musel by jinak absolvovat řadu běžných a méně či více zatěžujících vyšetření.

Miroslav Etzler vysvětlil, že k lékaři – kromě zubaře – vůbec nechodí a běžné virózy nebo bolest v krku zásadně léčí sám běžně dostupnými léky z lékárny. Vyšetření na tomto přístroji, který byl původně vyvinutý pro kosmonauty, ho ale zaujalo. „Přiznám se, že jsem spíš člověk, který věří tradičním způsobům léčby, a k tomuto testu jsem měl nejdřív lehkou nedůvěru. Ale jsem rád, že jsem si jej mohl vyzkoušet,“ řekl herec.

Protože už mi není třicet, několik let chodím pravidelně na krevní testy, takže se dá říct, že o svém těle a zdravotním stavu leccos vím. Ale tato metoda člověku řekne spoustu informací, které souvisejí s praktickými kroky v životě. Řekne vám, jak máte zacházet se svým organismem, kolik mu dáváte vody, co pro tělo je a není dobré a hlavně kdy, odhalí všechny vaše zlozvyky. Byl jsem šokovaný, když jsem viděl ty údaje, které definují všechno špatné, co svému tělu dělám. Například když večer pracuju a dám si něco dobrého k jídlu, přestože vím, že bych neměl. A díky tomuto přístroji jsem se dozvěděl, proč je to špatné. Bylo pro mě zajímavé, že jsem v číslech viděl, jak svému tělu ubližuju. A uvědomil jsem si, co bych měl dělat, abych to změnil a ono mi ještě pár let vydrželo,“ vtipkoval režisér Jiří Adamec.

Petra Horváthová se přiznala, že nemocniční prostředí a čekárny u doktora nemá moc ráda a rozhodně nepatří k lidem, kteří se hned s každým píchnutím hrnou k lékaři. „Ani si to kvůli pracovním povinnostem nemůžu dovolit, takže když chytnu nějakou virózu, léčím se většinou sama. Vyšetření mě ale zaujalo a nejvíc mě pobavilo, že paní doktorka z naměřených hodnot například poznala, že jsem hladová. Nestačila jsem se totiž naobědvat,“ smála se Petra.

Něco podobného se dozvěděla i Tereza Kostková. „Paní doktorka z testů zjistila, že mám hlad, aniž by mi kručelo v břiše,“ smála se. „Já jsem byla u doktora poměrně nedávno a například k zubaři chodím pravidelně, preventivní prohlídky rozhodně nezanedbávám. Myslím, že svůj zdravotní stav poměrně dobře znám, přesto jsem se z těchto testů dozvěděla spoustu zajímavých informací, které jsem netušila,“ říkala herečka.

U každého z testovaných přístroj vyhodnotil „Ta vyšetření by člověka stála zhruba 35 tisíc korun a strávil by jimi spoustu času u různých lékařů. U nás za něj zaplatí 3 tisíce korun, protože toto vyšetření není hrazené zdravotními pojišťovnami, a během hodinky zná nejen svůj zdravotní stav, ale ještě si o něm popovídá s lékařem. My ale nikoho neléčíme, pouze zachycujeme okamžitý zdravotní stav klienta a snažíme se mu poradit, čemu by měl věnovat zvýšenou pozornost,“ říká Ing. Josef Lopata z QMI.

Foto: Hermína.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz