» Magazín

V BRUSELU SE ROZSVÍTÍ NEONOVÉ SRDCE VÁCLAVA HAVLA

V BRUSELU SE ROZSVÍTÍ NEONOVÉ SRDCE VÁCLAVA HAVLA

Praha 29. listopadu (PROTEXT) - Hlavní město Praha ve spolupráci s Evropským parlamentem připomene v Bruselu první výročí úmrtí prezidenta Václava Havla. Dne 17. 12., v předvečer tohoto výročí, se na budově Evropského parlamentu rozsvítí velkorozměrné neonové Srdce vizuálního umělce profesora Jiřího Davida.


Sedmnáct metrů široké, téměř patnáct metrů vysoké a 275 kg vážící Srdce již měli možnost obyvatelé i návštěvníci Prahy vidět, a to v roce 2002, kdy bylo instalováno na pomyslnou rozloučenou s prvním českým porevolučním prezidentem na Pražském hradě.

„Představení tohoto díla v sídle Evropské unie je významným momentem pro Českou republiku. Václav Havel byl globálně uznávanou osobností, která přispěla k pozitivnímu vnímání naší země v Evropské unii i ve světě, proto jsem tento projekt z titulu své funkce místopředsedy Evropského parlamentu zaštítil. Tento ambiciózní projekt je technicky i administrativně velmi náročný, nicméně věřím, že se vše podaří dotáhnout do úspěšného konce a Srdce se v prosinci opravdu rozsvítí,“ uvedl Oldřich Vlasák, místopředseda Evropského parlamentu.

Slavnostní rozsvícení Srdce proběhne v pondělí 17. prosince 2012 v 18.00 hod. nad hlavním průčelím Evropského parlamentu — budovy Altiero Spinelli. Okamžiku slavnostního rozsvícení bude přítomna celá řada zástupců Evropského parlamentu, hlavního města Prahy stejně jako autor Srdce a významné osobnosti českého i evropského veřejného života. Obyvatelé a návštěvníci Bruselu si budou moci přijít prohlédnout instalaci Srdce až do konce ledna 2013.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz