» Magazín

ORIGINÁLNÍ PETICE: MAMINKY CHTĚJÍ DO 7 LET PRAHU BEZBARIÉROVOU!

ORIGINÁLNÍ PETICE: MAMINKY CHTĚJÍ DO 7 LET PRAHU BEZBARIÉROVOU!

Pražské maminky o sobě daly hlasitě vědět, když se jich i přes hustý déšť ve Žlutých lázních sešlo přes tisíc a společně vzkázaly vedení pražské radnice: "Chceme Prahu do 7 let bezbariérovou“. Stalo se tak formou netradiční petice s otisky prstů přítomných miminek a batolat.


Kočárků se nakonec sešlo 760, loňský rekord 1120 tak pokořen nebyl, ale ve velmi špatném počasí je to úctyhodný výkon, uvedl Lukáš Nádvorník z maminkovského serveru Babyweb.cz, který akci spolupořádal. Akci podpořila řada známých osobností, například Vendulka Křížová s manželem Oldřichem Víznerem, Kateřina Baďurová, Roman Vojtek, Olga Menzelová, Agáta Prachařová a mnoho dalších.

Rodiče nejmenších dětí v petici S kočárkem Prahou požadují, aby se Praha stala do 7 let bezbariérovou. Aby bylo možné s kočárkem cestovat v nízkopodlažních tramvajích a autobusech na všech linkách a dostat se výtahy do všech stanic metra. Aby byly bezbariérové všechny chodníky a přechody, ale také například vstupy na úřady, do nemocnic apod. Petice má originální formu, když se na třicetimetrový pruh látky podepisovali přítomní rodiče a nejmenší děti přidaly své otisky prstů. Podle organizátorů bude v nejbližších dnech petice stejně netradičním způsobem předána vedení Prahy.

Cílem rodinného happeningu „S kočárkem Prahou“ bylo upozornit na problémy, které trápí maminky s malými dětmi v pražské dopravě. Kromě kočárkového rekordu a petice se tisíce maminek zúčastnily zřejmě největší maminkovské party v české historii. Na pódiu probíhal čtyři hodiny program, kde se střídali klauni, animátoři, dětská vystoupení včetně módní přehlídky, kde modelkami byly přítomné malinké slečny. Desítky firem předváděly své výrobky pro děti a pořádaly ochutnávky.

Dnešním dnem ale apel na slušnost Pražanů nekončí. "Startujeme dlouhodobou kampaň - chceme přesvědčit pražský Dopravní podnik, aby po vzoru zahraničních měst zavedl v tramvajích, autobusech i metru piktogram mámy s dítětem, který by doplňoval symbol vyhrazených míst pro invalidy atd. Novinka by vychovávala k ohleduplnosti a vstřícnosti vůči budoucím a novopečeným maminkám“, říká spoluorganizátorka Olga Kunešová.

agentura BIG FISH & CO.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz