» Magazín

NOVÝ TREND PÉČE O SENIORY

NOVÝ TREND PÉČE O SENIORY

S ohledem na demografický vývoj stárnutí populace v ČR budou nároky na poskytování sociálních služeb a sociálního bydlení pro seniory stále stoupat. S tímto významným trendem stárnutí obyvatelstva a poklesem počtu pečovatelů z rodinného kruhu stoupne poptávka po všech službách.


Naše sociální družstvo Podané ruce Zubří, které poskytuje sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, již před třemi lety realizovalo projekt péče o seniory v domácím přirozeném prostředí. Jednalo se o poskytování osobní asistence v  rodinném domku, který splňoval požadavky bezbariérovosti a samostatného bydlení.  Péče byla poskytována šesti klientům, kteří měli možnost zapojení se do běžného chodu domácnosti. Tato forma poskytování služby pro seniory se nám osvědčila, a proto jsme se rozhodli získat další zkušenosti v zahraničí.

V letošním roce jsem navštívila John Knox Village v Pompano Beach na Floridě, kde jsem se seznámila s fungováním zařízení poskytující ubytování a služby pro seniory od 62 let. Nejvíce mne však zaujala informace o projektu THE GREEN HOUSE, který byl zahájen John Knox Village 2.10. 2013. Tento úspěšný projekt slaví v USA již 10. výročí. Podstatou Green House je podpora rezidentů k naplnění jejich smyslu života a získání pocitů, že se nacházejí v prostředí skutečného domova. Každý dům je určen pro 10 – 12 obyvatel a svou flexibilitou udržuje hřejivý pocit pohodlí.  Všichni rezidenti mají soukromí ve svém pokoji, ale zároveň mohou kdykoliv sdílet život ve společném prostoru, který je všem přístupný na maximální vzdálenost 10 m. Toto místo slouží pro stravování, zábavu a jiné aktivity. Inovativní přístup zaměstnanců poskytuje obyvatelům mnohokrát větší kontakt a snižuje jejich fluktuaci. Tradiční dům vytváří prostor pro naplňování plnohodnotného života. Personál je v úplně jiném postavení vůči rezidentům, než v tradičním domově pro seniory, protože se společně podílí na každodenním chodu. Je stabilní, nemění se a trvale zůstává v jednom domě. Tento nový trend péče mne natolik oslovil, že naše sociální firma bude vyvíjet aktivitu o vybudování pilotního projektu také v ČR.

Mgr. Šárka Dořičáková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz