» Magazín

SANEP: NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍM ČLENEM VLÁDY JE POSPÍŠIL, KALOUSEK PROPADL

SANEP: NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍM ČLENEM VLÁDY JE POSPÍŠIL, KALOUSEK PROPADL

Praha 23. ledna (PROTEXT) - Nejdůvěryhodnějším členem stávající středopravicové vlády Petra Nečase se u nadpoloviční většiny obyvatel České republiky stal v aktuálním exkluzivním průzkumu společnosti SANEP ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, následovaný ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Třetím nejlépe hodnoceným členem vlády, a také největším překvapením, se stal ministr dopravy Vít Bárta.


Premiér a předseda ODS Petr Nečas obsadil až pátou příčku, těsně za svým stranickým kolegou a stávajícím ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Dalším překvapením je také propad ministra financí Miroslava Kalouska, který se oproti srpnu minulého roku, kdy stanul v čele žebříčku vládní důvěry, aktuálně propadl až na místo osmé. Nejmenší důvěře se pak u občanů těší ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a dnes již bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, který rezignoval na svůj ministerský post v souvislosti s korupční kauzou na Státním fondu životního prostředí.

Exkluzivní internetový off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 31. prosince 2010 - 7. ledna 2011 na vybrané skupině 11.433 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 190 tisíc registrovaných uživatelů 27.905 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Nejlépe hodnoceným členem vlády Petra Nečase se stal se ziskem 50,4 procentních bodů ministr spravedlnosti a poslanec za ODS Jiří Pospíšil, který tak v otázce důvěry překonal i svého stranického a vládního šéfa Petra Nečase. Oproti srpnu minulého roku se tak Jiří Pospíšil posunul z druhého místa na první příčku. Za úspěchem Jiřího Pospíšila může stát skutečnost, že si za svého působení ve vrcholné politice vybudoval velmi dobrý mediální obraz a je tak vnímán jako slušný a schopný politik. Navíc jeho ministerstvo se se svou reformou justice stále nachází ve fázi příprav, a tak nemusí čelit neustálým politickým a mediálním útokům ze strany opozice.

Druhým nejdůvěryhodnějším členem vlády se podle názoru 44,7% respondentů stal ministr zahraničních věcí, předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který je díky svému charismatu a nezpochybnitelným morálním a etickým zásadám dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších českých politiků. Vysoký politický kredit si Karel Schwarzenberg udržuje nejen jako ministr zahraničních věcí, ale i jako předseda TOP 09, která se pod jeho vedením stala respektovanou pravicovou vládní koaliční stranou.

Karla Schwarzenberga lze rozhodně vnímat jako politický fenomén a osobnost respektovanou v ČR i zahraničí. Oproti srpnovému hodnocení se Karel Schwarzenberg posunul ze třetího místa na stávající druhou pozici.

Velkým překvapením je třetí příčka v hodnocení ministrů, kterou obsadil ministr dopravy a poslanec Věcí veřejných Vít Bárta, kterému vyslovilo důvěru 37,5% námi dotázaných respondentů a stal se také nejvýše umístěným členem VV. V srpnu minulého roku se přitom v hodnocení společnosti SANEP umístil na místě desátém. Lze říci, že Vít Bárta si za své relativně krátké působení ve vrcholné politice vydobyl pověst tvrdého a schopného ministra, který dokáže problémy na svém úřadu pojmenovat a bez okolků řešit. Zda strmému vzestupu Víta Bárty zabrání kauza bezpečnostní agentury ABL, kterou Bárta dříve vlastnil, se ukáže až s odstupem času a pochopitelně na základě vývoje celé kauzy.

Čtvrté nejlepší hodnocení získal s počtem 34,2 procentních bodů ministr obrany, místopředseda ODS a poslanec Alexandr Vondra, který v srpnu obsadil pátou nejlépe hodnocenou pozici. Alexandr Vondra tak aktuálně na čtvrtém místě vystřídal v srpnu minulého roku čtvrtého premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, který aktuálně získal 33,8% hlasů. Petr Nečas musí čelit jak koaličním sporům, tak je i hlavní osobností nepopulárních úsporných opatření a vládních reforem, jejichž stinnou stránkou je i zjevný pokles důvěry.

Zatímco předsedové koaličních vládních stran TOP 09 a ODS obsadili na pomyslném žebříčku důvěry přední místa, Radek John z VV je nejdůvěryhodnějším členem vlády pro 24,7% respondentů, což ho řadí až na desáté místo. Oproti výsledkům minulého exkluzivního průzkumu společnosti SANEP týkajícího se důvěry členů vlády, kdy obdržel 34,9% a umístil se na šesté pozici, jde o propad více jak deseti procentních bodů. Dá se tak říci, že Radek John neudržel vysokou přízeň, které se těšil zejména v předvolebním období.

Bezpochyby největší propad oproti srpnovému průzkumu společnosti SANEP zaznamenal ministr financí, místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek, který v předcházejícím srpnovém průzkumu společnosti SANEP obsadil se ziskem 57,2 procentních bodů nejvyšší příčku důvěry. Ovšem aktuálně vnímá Miroslava Kalouska jako nejdůvěryhodnějšího člena Nečasovy vlády již jen 26,5% dotázaných, což stačí až na místo osmé. Tento propad je s největší pravděpodobností zapříčiněn jeho neoblomným postojem k úsporným reformám, které zasáhnou peněženky většiny obyvatel ČR.

Na předposlední příčce v celkovém hodnocení patnáctičlenného vládního kabinetu zůstal s 18 procentními body ne příliš mediálně známý ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Osudovou pak byla korupční kauza Státního fondu životního prostředí pro dnes již bývalého mistra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), který se ocitl na posledním místě žebříčku důvěry se ziskem 14,9% pozitivních hlasů. Přitom v srpnu minulého roku se Pavel Drobil umístil se ziskem 30,1% hlasů na místě osmém.

V celkovém hodnocení lze říci, že oproti srpnovým hodnotám důvěra ve vládní kabinet klesá, což koresponduje s většinou domácí populace negativně vnímanými vládními opatřeními.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz