» Magazín

V ČEJKOVICÍCH SI PŘIPILO Z JEDNÉ LÁHVE 174 LIDÍ

V ČEJKOVICÍCH SI PŘIPILO Z JEDNÉ LÁHVE 174 LIDÍ

Čejkovičtí vinaři pokořili další rekord. 174 návštěvníků si o tomto víkendu na oslavách k 80. výročí založení vinařského družstva připilo z jedné láhve. Ta je sama o sobě také držitelem českého rekordu největší vinné láhve u nás s úctyhodným objemem 200 litrů. Na správnost rekordu dohlížel komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den a bude zapsán do oficiální knihy rekordů České republiky.


Vínem Chardonnay z řady Varietal Collection si připíjeli návštěvníci a vinaři na společenském večeru v Kulturním domě v Čejkovicích, který završil celodenní program k oslavám 80. výročí od vzniku největší vinařské rodiny na Moravě – Templářských sklepů v Čejkovicích.  I tak se často Templářům říká, v současné době totiž sdružují téměř 360 vinařů z celé čejkovické oblasti.

Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout tradiční víno, a Chardonnay je v současnosti jedna z nejmódnějších odrůd, která je po roce 1989 také jednou z nejvysazova­nějších," sdělil marketingový ředitel Templářských sklepů Lukáš Lukáš.

Templářské sklepy navazují na tradici tajemného řádu rytířů, kteří ve 13. století v Čejkovicích na Hodonínsku vysázeli vinice a vyhloubili tehdy nejrozsáhlejší vinné sklepy na našem území. Jedny z nejstarších sklepů u nás, ve kterých se stále vyrábí víno, si mohli návštěvníci prohlédnout o víkendové akci i s průvodcem. Premiéru zde měla i nová vinařská obrazová stezka, kde jsou na dubových sudech vyobrazeny dobové fotografie a zajímavosti z vinařství za posledních téměř sto let. Se sklenkou v ruce se tak návštěvníci dozvěděli, že v roce 1936 stál jeden litr červeného vína 5 korun oproti bílému za 6 korun, přičemž průměrná mzda činila 600 korun.  V roce 1945 se také vinařskému družstvu podařilo zachránit pouze 150 hl destilátu zakopáním vedle sklepa v sýpce, bohužel dalších 1000 láhví archivního vína odvezli ustupující Němci. V galerii ve sklepení jsou také vyobrazeny dobové listiny, zajímavosti z tehdejšího tisku, sbírka podtácků s motivy čejkovických sklepů a další kuriozity.

Pro návštěvníky jsme si na tento víkend přichystali archivní vína stará až 30 let. Máme uchovány poslední láhve. A kdy jindy, než při oslavě kulatin, bychom je měli otevřít. Chtěli jsme dát přátelům a příznivcům našich vín jedinečný dárek, tak stará vína nejsou totiž běžně k dostání,“ říká Pavel Pastorek, generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice.

Pokus o nový český rekord nebyl jediný, co mohli návštěvníci o víkendu shlédnout.  Součástí akce byla také výstava těžké vinohradnické techniky, prohlídka výrobních prostor lisovny i velkokapacitních úložných tanků na víno. Děti mohly vyzkoušet také skákací hrad nebo elektrické Kolonožky mini seagway . V neděli pak program pokračoval svěcením výročního sudu nebo mší svatou za vinaře.

Obrazová vinná stezka s historií vinařství v Čejkovicích bude pro milovníky vína otevřena do konce tohoto roku. Ve sklepení je celoročně k vidění také rekord z roku 2013 - největší vinná láhev v ČR s objemem 200 litrů, výškou dvou metrů, průměrem půl metru a váhou prázdné láhve 41 kg. Templáři také vlastní další rekordy, jako je největší používaný vinný sud v ČR, největší etiketa na láhev na víno a největší korkový uzávěr na láhev na víno, které jsou také součástí stálé expozice v podzemním sklepení.

 

Kolik co stálo v roce 1936?

 

Průměrná měsíční mzda: 600 Kč

 

1 litr červeného vína: 5 Kč

Kalhoty: 35 Kč

1 litr bílého vína: 6 Kč

Pánské „holínkové boty

0,5 litru piva: 1,5 Kč

do práce i na svátek“: 160 Kč

1 litr mléka: 1 Kč

Kráva: 2 000 Kč

1kg brambor: 0,5 Kč

Koza: 100 Kč

Chleba: 2 Kč

Hektar orné půdy: 5 000 Kč

Klobouk: 30 Kč

Škoda Rapid 1,4 litru: 30 800 Kč


Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice je jedním z největších moravských producentů vína. Letošní rok je významný nejenom pro ně, připomíná se také výročí 700 let od narození Karla IV. Právě on k nám dal přivézt révu z Burgundska a Porýní a za jeho vlády nastal velký rozkvět vinařství.  I proto se Templářské sklepy rozhodly připomenout jeho odkaz speciální edicí Karel IV. s víny z řady Sanctus Victoria.
Speciální edice vín k narození Karla IV

V edici Karel IV. najdete na etiketách z ručně vytrhávaného papíru doslovná usnesení císaře Karla IV. vydaná k pěstování vinné révy u nás a originálních templářských pečeti. Milovníci vína se tak mohou seznámit nejen s vynikajícími víny této řady, ale dozvědět se i zajímavá historická fakta,“ upřesnil Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice. Jejich prodejem Templáři přispějí na obnovu památek, které nechal vystavět právě Karel IV.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz