» Magazín

V PRAZE MĚL PREMIÉRU DOKUMENT NICKYHO RODINA

V PRAZE MĚL PREMIÉRU DOKUMENT NICKYHO RODINA

Celovečerní snímek režiséra Matěje Mináče přináší nová fakta a svědectví o hrdinském činu sira Nicholase Wintona – Brita, který před 2. světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí. Premiéry se zúčastnila řada významných osobností, včetně ministra kultury Jiřího Bessera.


Nechyběl ani sám Nicholas Winton s rodinou, kterému sál vzdal úctu dlouhým potleskem. Přítomny byly i některé z „Wintonových dětí.“ Už během projekce bylo zřejmé, že pro všechny je snímek velmi silným zážitkem.

„Matěji Mináčovi a celému jeho štábu se podařilo zpracovat úžasný film. Ty pocity jsou těsně po shlédnutí filmu tak silné, ze se opravdu dají jen těžko popsat. Musím si to nechat trochu zažít a pak se mě zeptejte na pocity,“ řekl po dlouhém potlesku Jiří Besser.

V dokumentu Nickyho rodina se střídají hrané sekvence s dobovými záběry a výpověďmi. Režisér tak nejen rozplétá spletité osudy zachráněných dětí i samotného Wintona, ale také ukazuje, jak se jeho pozitivní poselství šíří světem.

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," říká Winton, kterého mnozí nazývají skromným hrdinou. Téměř půl století o svém činu nikomu neřekl, ani svým nejbližším. Pak jeho manželka objevila na půdě záznamy a fotografie zachráněných dětí. Jeho fascinující příběh tak obletěl celý svět.

K příležitosti mezinárodní premiéry dokumentu Nickyho rodina byl Winton už podruhé navržen na Nobelovu cenu míru.

Zdroj: TZ MK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz