» Magazín

KARYA JE ZPĚT A MOHOU ZA TO JEJÍ FANOUŠCI!

KARYA JE ZPĚT A MOHOU ZA TO JEJÍ FANOUŠCI!

Víte, kdo se krom jedné ze tří dcer lakónského krále Diona skrývá pod jménem Karya?

Nově nabytá svoboda byla ještě mladá a zelenou dostaly nové typy hudebních projektů, mezi kterými jednoznačně vynikal Shalom v čele s Petrem Mukem. V roce 1992 kapela vydala stejnojmennou desku a tehdy o sobě dala vědět zpěvačka se skvělým hlasem, který má dodnes. Pamětníci se jistě nespletou a neomylně vyřknou jméno Jana. Všechny tři vokalistky se totiž jmenovaly stejně, ale jen jedna je dnes opět naplno u muziky a točí své čtvrté CD. Už víte? Pokud říkáte Jana Feriová, či Karya, tak rozhodně máte pravdu.

Shalom nebyl rozhodně debutem talentované zpěvačky Jany Feriové. Na profesionální dráhu vstoupila již v roce 1987 v Country Beatu Jiřího Brabce, kde nahradila Naďu Urbánkovou. V roce 1990 koncertovala s Daliborem Jandou a skupinou  Prototyp a o rok později brázdila tehdejší Československo společně se skupinou Olympic.


Říká se, že náhody neexistují, přesto se tak říká okamžikům, které nečekaně změní váš život a přesně to zažila Jana Feriová s Petrem Mukem. Potkali se po koncertu skupiny Oceán v Praze ve Valdštejnské zahradě. Jana ho samozřejmě znala, on ji ne, ale to vlastně nevadilo, muzikanti jsou jedna velká rodina, a když se jde zapít úspěšný koncert, tak jdou všichni. Jany okamžik přišel až cestou domů: „Šli jsme ze Smíchova po mostě, a já začala s Petrem zpívat cikánské písně. Dozpívali jsme a Petr řekl, tebe chci mít v Shalomu. Zažívala jsem pak nepopsatelný věci, které mě navždy ovlivnily,“ vzpomíná Jana Feriová.

V současné době ji nejvíce těší práce na čtvrtém CD Karya  2017 a ještě více ji těší, že na ni spolupracuje s Jindřichem Parmou, který ji kdysi se svým bratrem Eduardem přizvali do již běžícího projektu Karya. Z nového spojení vzešla například píseň Spoutaná a po tomto hitu přišlo něco nečekaného. Byla oslovována desítkami kapel i jednotlivými interprety. Spolupracovala s kapelou BSP, přišla také nabídka od Ondřeje Hejmy a Jana naskočila do skupiny Žlutý pes, kde strávila třináct sezon. Teď opět přišel čas ukázat, že je zpět a v plné polní, a to především díky svým fanouškům. 

Foto: Felix Pašek

-lz-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz