» Magazín

NOVÉ PŘÍBĚHY PEJSKA A KOČIČKY

NOVÉ PŘÍBĚHY PEJSKA A KOČIČKY

Pejsek a kočička, kdo by neznal dva nerozlučné kamarády, kteří dětstvím provedli miliony dětí. Kultovní kniha Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce se dočkala po devadesáti letech volného pokračování z pera autorské dvojice Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila. „Kniha Josefa Čapka pro nás byla výchozím bodem a inspirací, zejména slohovou.


Kniha má specifický jazyk, který je dětem blízký a my jsme se snažili jej zachovat v jeho původní podobě. I příběhy zůstaly podobné, děti i jejich rodiče v nich najdou zábavu, dobrodružství i poučení. Zápletky i prostředí jsme museli modifikovat a upravit pro náš moderní věk, ale poselství pohádek zůstává stále stejné,“ říká jeden z autorů knihy Václav Nekvapil.

Kromě nových příběhů jsou nové i ilustrace. „Dnešní děti jsou trochu jiné než ty před devíti desítkami let. V dnešní době se na malé caparty valí animované filmy ze všech stran a nezřídka jsou vytvořené počítačově. Chtěli jsme dětem vyjít vstříc bohatě ilustrovanou knihou, která zaujme jak barvami, tak řemeslným zpracováním. Inspirací pro to nám byl Zdeněk Miler a jeho grafické ztvárnění Krtečka,“ říká k ilustracím druhý autor knihy Miroslav Graclík. „Ani jeden z nás ale není po ilustrátorské stránce natolik vybaven, abychom se do nich mohli pustit sami, jako tomu bylo například u Josefa Čapka, který Pejska s kočičkou namaloval sám. My jsme oslovili ilustrátorku ze zahraničí, která ctí řemeslnou dovednost a má vytříbený cit pro dětskou duši,“ dodal Miroslav Graclík.

Celobarevná dětská knížka Nové příběhy pejska a kočičky přináší na 130 stránkách (rozměr 165 x 235 mm) patnáct příběhů, které mapují jeden rok našich malých hrdinů. Začíná Velikonocemi a přes léto a podzim končí Vánocemi.

V současné době vzniká i její takzvaná audiokniha, které jsou dnes hodně populární. Spolupráci na tomto audio projektu přijali zpěvačka a moderátorka Heidi Janků, která namluvila kočičku a imitátor a zpěvák Libor Petrů, který propůjčil hlas pejskovi. Herec Michal Gulyáš se představí v roli vypravěče a v dalších rolích uslyšíte zpěvačku Petru Zámečníkovou, její sestru Janu Pospíšilovou, Jana Jiterského, Věru Plavcovou a děti Adama Pospíšila, Matěje Jana Jiterského a Jana René Jiterského. Audiokniha Nové příběhy pejska a kočičky vyjde začátkem května na třech samostatně prodejných CD. Každé CD přinese pět příběhů pejska a kočičky.

„Pejsek a kočička jsou moje dětství. Byla to má nejoblíbenější dětská knížka, což asi pro celou mou generaci. Hrozně ráda jsem si v ní listovala a četla. Moc se mi líbil sloh, jakým je napsaná a byla jsem nadšená z kreseb. Byly jednoduché, a proto jsem měla pocit, že bych to tak jak to namaloval pan Čapek, namalovala i já i když mi jinak malování moc nešlo,“ přiznává zpěvačka a moderátorka Heidi Janků.

„Potěšilo mě, že jsem byla oslovena, abych namluvila kočičku do audioknihy Nových příběhů pejska a kočičky. Vrátila jsem se tak do dětství. A moc se mi líbí i nové ilustrace, které jsou barevné, plastické a oproti těm původním velmi složité. Doba se změnila a dnes musí děti u knížky zaujmout i kresby a myslím, že nová podoba pejska a kočičky tento účel splní,“ usmívala se Heidi, která čte kočičku vyšším hláskem a nezapomíná se protahovat, kroutit či vrnět.

„Doufám, že knížka Nové příběhy pejska a kočičky bude mít na děti stejně pozitivní vliv jako Povídání o pejskovi a kočičce mělo vliv nejen na mě, ale i na několik generací čtenářů. Snad si děti v knížce budou rády listovat, prohlížet krásné obrázky a přemýšlet o příhodách, které pejsek s kočičkou prožívá, tak jako jsem to před lety dělala já, a že na knížku budou také tak hezky vzpomínat jako na ni dodnes vzpomínám já,“ dodala Heidi. Kočiččina nerozlučného kamaráda pejska načetl imitátor a zpěvák Libor Petrů a s kočičkou Heidi si ve studiu skvěle notoval. „S Heidi se znám řadu let, dokonce jsem pro ni složil písničku a před pár lety jsme spolu nazpívali duet na mé cédéčko,“ prozradil Libor Petrů.

Foto: MV knihy



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz