» Magazín

ŠKOLY I ŠKOLKY VOLAJÍ! KDO ONEMOCNÍ JAKO PRVNÍ?

ŠKOLY I ŠKOLKY VOLAJÍ! KDO ONEMOCNÍ JAKO PRVNÍ?

Imunita je složitý a citlivý systém organismu, který mu pomáhá odolávat různým nástrahám. Se základní imunitou se dítě již rodí a zbylou si musí vybudovat. I v dětském kolektivu. Malé děti, zejména školkaři či začínající školáci, jsou náchylné k infekcím. Stačí, aby začaly chodit do kolektivu a je to tady, rozběhne se dekáda infekcí a nemocí. Pokud to nepřesáhne jisté meze, je to v pořádku, dětský organismus si tak buduje imunitu. 


Co všechno může za nemoci

Za dětské nemoci může několik faktorů - nejen blízkost jiných dětí nebo chladnější počasí. "I psychika a stres udělají své. Dítě přichází z domácího prostředí do kolektivu neznámých dětí - dětí s různými návyky, z různého sociálního prostředí, různého zdravotního stavu... Když dítě nastoupilo do školky nebo do školy, ze dne na den se musí vyrovnat s novým životem, být samostatnější, umět se samo obléci, najíst či uložit ke spánku. To vše imunitu ovlivňuje," říká pediatrička MUDr. Bibiana Harinková.

Řešením samozřejmě není odkládat umístění dítěte do kolektivu až do poslední chvíle, kdy se mu už pro povinnou školní docházku nedá vyhnout. "Je rozumné, pokud rodiče připraví dítě na nástup do kolektivu co nejlépe. Já kromě jiných věcí považuji v této souvislosti za důležité i to, aby se dítě umělo vysmrkat. To je kámen úrazu dětí v mateřských školkách. Pokud se dítě neumí pořádně vysmrkat, hleny mu začnou zatékat, objeví se kašel a to už je začátek onemocnění," upozorňuje MUDr. Harinková.

Školkaři v ohrožení

S tím, že dítě bude občas nemocné, když začne chodit do školky, je třeba počítat. „Hovoříme-li o nejmladších, tedy o tří až čtyřletých dětech, ty jsou často nemocné již pár dní po nástupu do školky, ale je to přirozené, budují si imunitu. Vyšší nemocnost mezi staršími dětmi začne, když se zhorší počasí, teplé dny vystřídají chladnější a deštivější," popisuje praxi učitelka z mateřské školy Marianna Struhárová.

Možná budete překvapeni, ale ve školkách se toho na podporu dětské imunity a ochrany zdraví dělá hodně. Určitě více než ve škole. „Zatímco s počasím kromě vhodného oblečení nic neuděláme, je mnoho jiných opatření, jimiž zabraňujeme šíření infekcí. Několikrát v průběhu dne se uklízí a dezinfikují podlahy. Postýlky jsou rozmístěny podle předepsaných rozestupů, aby děti nebyly příliš blízko u sebe. Ložní prádlo i ručníky se pravidelně mění a každé dítě používá výhradně své pyžamo, svůj ručník, svůj hřeben. Dohlížíme na pravidelné mytí rukou u dětí, na dostatečný příjem tekutin, strava je vyvážená a pestrá a podle nejnovějších pravidel je její součástí i denně čerstvé ovoce a zelenina. Ne všem dětem to chutná, ale snažíme se, aby snědly alespoň něco. To vše jsou opatření na podporu imunity a snížení nemocnosti. K tomu je třeba přičíst pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřené oblečení. Děti by se neměly přehřívat, ale to se některým rodičům těžko vysvětluje," konstatuje M. Struhárová.

Vhodná opatření

Lékařka jí přitakává: "Mezi základní způsoby prevence onemocnění a budování funkčního imunitního systému patří správná životospráva - dostatečný pitný režim, strava bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu, s omezením tuků, koření a cukrů. Důležitou součástí je i přiměřená pohybová aktivita, dostatek spánku, pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu bez ohledu na počasí, prospěšný je i pobyt u moře. Neméně důležitá je hygiena a pravidelné otužování dítěte, ať už střídavými sprchami, saunou, ale zejména přiměřeným oblečením. No a jaksi příliš často se zapomíná na to, že kromě fyzické aktivity je důležitá i psychická pohoda dítěte," vyjmenovává faktory, které posilují imunitu, dětská lékařka.

Jít či nejít?

Nejeden rodič novopečeného školáka řeší dilema, zda je třeba běžet k lékaři, jakmile dítě začne posmrkávat, nebo je v pořádku poslat ho do dětského kolektivu. Lékařka si myslí toto: „Vodová rýma není nemoc, jen je ho třeba správně ošetřit. Jak jsem již zmiňovala, dítě musí umět použít kapesník a dobře smrkat." Pokud se již objevil kašel či teplota, situace se mění. "Bohužel, já i kolegyně jsme byly mnohokrát svědkem toho, že rodič zanedbal propuknutí nemoci, tvrdil nám, že je kašel pouze alergická reakce, a pak bylo dítě tak nemocné, že muselo být doma tři týdny. Kdyby se však začalo s vhodnou léčbou dříve, nemoc by se nerozvinula do takové míry, dítě by ji překonalo rychleji a jeho imunita by se něco naučila namísto toho, že dostala pořádně zabrat, "říká učitelka z MŠ Marianna Struhárová.

Všeho s mírou

„Nemocné dítě se má léčit a imunitu zdravého dítěte je třeba podporovat podáváním alespoň vhodných doplňků stravy na podporu obranyschopnosti organismu," přizvukuje MUDr. Harinková.

„Aby se dětská imunita posilovala, potřebuje správné pobídky. Doslova si žádá, aby byla ve vhodné míře vystavována podnětům a učila se na ně reagovat. Dětská imunita je mladá, rychle reagující, na druhé straně je však nezkušená. To znamená, že s většinou onemocnění se setkává poprvé a některá onemocnění jí mohou dát více zabrat, protože na ně ještě nezná vhodnou odpověď," zapojuje se do diskuse na téma dětské imunity 
Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures, která se mimo jiné zabývá přírodními látkami na podporu imunity. Mezi nejvýznamnější účinné  látky podle lékařky patří bakteriální imunomodulátory (látky obsahující složky bakterií), biologicky aktivní polysacharidy (výtažky z buněčných stěn hub a některých rostlin), probiotika, prebiotika, přípravky z echinacey, z minerálů zejména zinek a selen a vitamín C. Velmi účinný je v boji s nemocemi a na podporu imunity vhodný polysacharid z hlívy ústřičné, nazývaný betaglukan. "V naší firmě na něj nedáme dopustit, protože se opakovaně prokazuje, že funguje nejen jako prevence, ale pomáhá i při léčbě," vysvětluje A. Doboly. „Betaglukan vysoké čistoty je netoxický, nevyvolává závislost nebo alergické reakce, není možné se jím předávkovat. V mnoha případech se prokázalo, že spolupracuje s dalšími léčivy, pomáhá zlepšovat jejich účinek a redukovat nežádoucí účinky. Betaglukan je vhodné podávat i v době, kdy se užívají antibiotika, která často účinkují i ​​proti prospěšným mikroorganismům v těle. V tomto případě působí tak, že podpoří imunitní systém, aby úspěšněji likvidoval mikroorganismy způsobující onemocnění, a zároveň podpůrně působí na takzvané dobré bakterie. „Dětský organismus reaguje na betaglukan velmi dobře a rychle. Existuje několik pozorovacích studií, kde se prokázalo, že u dětí užívajících betaglukanový preparát se snížil počet infekčních onemocnění horních cest dýchacích v průběhu sledovaného období. "V první řadě se však při podpoře obranyschopnosti dětského organismu je třeba držet zdravého rozumu, což znamená dítě vhodně oblékat, vystavovat ho přirozeným zátěžím prostředí a nevyhýbat se návštěvám a kontaktu s jinými dětmi, pokud jsou zdravé. Dále také nabízet dítěti pestrou stravu a zajišťovat mu dostatečný pohyb, ale ne přehnané pohybové aktivity, které imunitu dočasně snižují. Tyto přirozené způsoby jsou vždy lepší, než dodatečná podpora různými přípravky. Na rozdíl od nich totiž pomáhají vybudovat zdravý a funkční organismus a imunitní systém na dlouhá léta dopředu, "říká inženýr z biotechnologické společnosti Natures.

Foto a informace poskytla Martina Hrubá

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz