» Magazín

Jak má vypadat správná matrace?

Jak má vypadat správná matrace?

Bolesti zad a nekvalitní spánek vůbec nemusí signalizovat závažné onemocnění. Velmi častým důvodem bývá špatně zvolená matrace. Jak tedy vybrat kvalitní matraci pro dospělé, děti či miminko? Tvrdost matrací odráží stupnice se škálou od jedné do pěti. Ortopedi tvrdí, že z tvrdší matrace vás záda bolet nebudou. Doporučují většinou stupeň tři a výše.


Jak vybrat správnou matraci

V prvé řadě musí být pod matrací kvalitní rošt. Pokud není, může vám narušit spánek, i když si pořídíte drahou matraci. Vhodná matrace umí správně rozložit hmotnost těla a poskytuje páteři dostatečnou oporu. Kopíruje tvar těla a zádové svaly si tak mohou v noci odpočinout a uvolnit se.

Nejlepší matrace se přizpůsobí tělu a netlačí. Zda udrží vaši páteř v rovině, to poznáte nejlépe v poloze na boku. Prostě se vám nebudou propadat bedra. Pokud má matrace správnou bodovou elasticitu, tj. prohýbá se jen v místě tlaku, pak jste na dobré cestě.

Správná matrace je po délce rozdělena do několika, obvykle sedmi, zón. Ty se liší strukturou materiálu podle toho, jaká část těla na ní bude spočívat. Pod kyčlemi by měla být nejtvrdší zóna, pod hlavou a nohami mírně odlehčená a ve zbylých částech, jako jsou např. ramenu, ještě víc odlehčená. Tak vypadá správná matrace, která nejlépe kopíruje tvar těla.

Jak vybrat matraci pro dítě

Pro děti se doporučuje pevnější matrace ve střední tvrdosti. U dětí není třeba, aby matrace byla rozdělena do tolika zón, jako u dospělých. Děti se ve spánku více „melou“, mění často polohu a zónování ztrácí smysl. Nejlepší matrace pro děti bývají z pěnového polyuretanu. Ty jsou nejen dostatečně pružné, ale vyhovují i z hygienického hlediska. Důležitý je potah matrace. Ten by mělo být možné sundat a vyprat minimálně na 60 °C, lépe však na 90 °C.

Jak vybrat matraci pro miminko

Jakou matraci do dětské postýlky? Musí být pevná, avšak nikoli tvrdá. Miminko si totiž může v jemné kůži způsobit otlaky. Hrozí také, že jeho tělíčko nebude dostatečně prokrveno. Pokud na to nebudete myslet, může mít dítě později tzv. syndrom ploché hlavičky. Nejlepší matrace pro miminko musí dostatečně prodyšná, aby se dítěti dobře dýchalo. Batolata a menší děti často spí s obličejem zabořeným do matrace. I tady platí, že důležitý je potah matrace. Ten by mělo být možné sundat a vyprat minimálně na 60 °C, lépe však na 90 °C.

Nezapomeňte pečlivě měřit

Matrace musí odpovídat rozměrům postele. Neměla by na roštu ani létat ze strany do strany, ani by neměla být na jednom nebo druhém konci prohnutá, pak by ztratila své vlastnosti a škodili byste tím svým zádům. Obecně ale platí, že by měla být asi o 20 centimetrů delší, než je vaše výška. Šířka by pak neměla být menší než 90 centimetrů.

Ideální tloušťka je pak alespoň 15 centimetrů. Pak bude odolná, neproleží se hned a ještě na ní nepocítíte ani náznakově tvrdost roštu. Pokud se chystáte vyměnit starou matraci za novou, předem si tu původní přeměřte a údaje si zapište.

Více informací najdete na: www.moravia-comfort.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz