» Magazín

Světový týden kostí a kloubů: Není kolagen jako kolagen!

Světový týden kostí a kloubů: Není kolagen jako kolagen!

Bolesti kloubů, ale i vrásky a ztráta pružnosti pokožky, typické projevy stárnutí, jsou kromě jiného i důsledkem ubývání důležité látky v našem těle – kolagenu. Tato ve vodě nerozpustná bílkovina je základní stavební hmotou pojivových tkání. Bohužel s přibývajícími roky ho v těle ubývá. Nedostatek kolagenu může postihovat nejen pohybové ústrojí nebo kůži, ale také třeba srdce nebo cévy. 


Není však jen jeden kolagen. V současnosti známe celkem 27 typů této pro organismus tak důležité látky. Nejvíc je v lidském těle, konkrétně v kůži, šlachách, kostech a vazech, zastoupen kolagen typu I. Zaujímá 90 % veškerého kolagenu.

Určité množství této látky, bez níž nás zub času rychleji dostává, můžeme získat z jídla. Nejsou to jen klasičtí gumoví medvídci, ale například 1 gram kolagenu je ve 100 gramech libového vepřového masa, ve stejném množství bůčku 2 gramy, ve vařené vepřové kůži přes 10 gramů. V libovém hovězím je asi 1,5 gramu, v lojovatém až kolem 5 gramů. Příjem z potravy má však řadu nevýhod – želatinové bonbony obsahují spoustu cukru, vepřové je zase nezdravě tučné, není dobré jíst maso denně atd. Klasická kolagenová kloubní výživa v podobě potravinových doplňků tak může přispět k lepšímu pohybu. Věda však objevila i další možnosti "kolagenové substituce".

Byl dřív zánět nebo degenerace?

Přípravky s kolagenem dostupné na trhu lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin: na želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy spíš kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování,“ říká lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A. „Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak. Způsobují tzv. navození, nebo, chcete-li, obnovení orální tolerance. Malé dávky kolagenu v přirozené podobě podané perorálně aktivují ve střevě buňky lymfatické tkáně, což vyvolá toleranci k onomu antigenu v celém organismu. Pokud organismus předtím proti vlastnímu kolagenu bojoval a ničil ho, teď přestane. Nebo je alespoň jeho reakce mírnější. Pochopit a správně využít princip orální tolerance by mělo velký význam u všech autoimunitních onemocnění, respektive u všech stavů, kdy imunitní systém organismu ničí antigeny vlastní.“

Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je výhodné nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Ukazuje se totiž, že ani osteoartróza není jen choroba degenerativní, způsobená pouze opotřebením kloubů ať už v důsledku stáří, nebo přílišné zátěže. „Že je u osteoartrózy přítomen zánět, se samozřejmě vědělo, ale měli jsme za to, že je to druhotná reakce na poškození chrupavky a okolních tkání. Pak se ale přišlo na to, že zánět je tam už na začátku, kdy změny na chrupavce jsou ještě minimální,“ vysvětluje lékař. Studie ukázaly, že u poloviny nemocných jsou přítomné i protilátky proti kolagenu II. Takže je otázka, co bylo dřív – zánět nebo degenerace? Zřejmé však je, že i v případě osteoartrózy tělo nemocného ničí vlastní kolagen, takže orální tolerance, tedy podávání kolagenů v přirozené podobě, by mohlo tento proces zastavit, nebo alespoň zpomalit.

Orální tolerance je pro vědecký výzkum velkou výzvou, také proto, že tento princip je zcela "přírodní" - fyziologický, netoxický a bezpečný. Výhodou kolagenů v přirozené podobě, jejichž úkolem je obnovit ve střevě orální toleranci ke kolagenu, rovněž je, že k dosažení tohoto cíle je třeba jen opravdu malé množství. Stačí dávky kolem 20 mikrogramů.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz