» Sociální revue

Praha chce ulehčit podnikatelům velkorysou nájemní politikou i prostřednictvím Realitního portálu

Praha chce ulehčit podnikatelům velkorysou nájemní politikou i prostřednictvím Realitního portálu

Zavřené restaurace a obchody, nefungující služby i výdělky na hranici udržitelnosti donutili řadu podnikatelů, sáhnout si hluboko do vlastních kapes. Přestože je to již více než rok od vypuknutí pandemie COVID-19, vyhlídky na lepší zítřky jsou stále v nedohlednu. Magistrát hlavního města Prahy se proto snaží vycházet živnostníkům a firmám vstříc velkorysou nájemní politikou. Kromě úlev na poplatky za předzahrádky nabízí také služby vlastního Realitního portálu, který mapuje bytové i nebytové prostory ke koupi nebo k pronájmu.


Zastupitelé magistrátu jsou připraveni i v nadcházejícím období pomoct podnikatelům překonat další vlnu pandemie COVID-19. Vedení Prahy se rozhodlo podobně jako v loňském roce podpořit Pražany zejména svou vstřícnou politikou u nájmů nebytových prostor, které vlastní. Magistrát proto nebude zvyšovat nájmy v komerčních prostorech, a to ani při inflaci. „Víme, že drtivá většina, více než 90 procent našich nájemců, jsou postiženi pandemickou krizí. Z hlediska objektivity a jednoduchosti jsme to schválili plošně všem,“ řekl radní pro správu městského majetku Jan Chabr (TOP 09).

Podnikatelé mají navíc možnost obrátit se na některé radnice městských částí, jež se jim snaží část poplatků odpustit. Například městská část Praha 2 se rozhodla, poskytnout padesátiprocentní slevu z nájmu za první dva měsíce letošního roku tamním podnikatelům a živnostníkům provozujícím svou činnost v nebytových prostorách. Podobné opatření zavádí ale i další městské části metropole. „Praha také odpouští poplatky za restaurační předzahrádky a jiný zábor veřejného prostranství, aby podnikatelé neměli zvýšené náklady na provoz jejich obchodů či restaurací, a to minimálně do konce března”, doplnil radní Jan Chabr. V loňském roce tak hlavní město ušetřilo na základě tohoto rozhodnutí pražským podnikatelům více než sto milionů korun.

Magistrát dále spravuje vlastní Realitní portál hlavního města Prahy, kde kromě bytů, pozemků či budoucích plánovaných projektů nabízí širokou škálu cenově dostupných nebytových prostor, které mohou využít stávající i budoucí podnikatelé. Na adrese https://realitniportalpraha.cz/cs. si mohou dle přehledných filtrů vybrat, jaký prostor, v jaké městské lokalitě i do jaké cenové hladiny preferují. Nejnovější nabídky město zároveň umisťuje na své facebookové stránky https://www.facebook.com/realitniportalpraha. Praha tak ve svém vlastním realitním portálu nyní vidí skrytý potenciál, jak podnikatelům ulehčit překlenout současnou pandemii koronaviru.

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz