» Sociální revue

Lidé s postižením zaslali otevřený dopis politikům: Vyzývají je k úpravě zákona o asistenčních a vodících psech

Lidé s postižením zaslali otevřený dopis politikům: Vyzývají je k úpravě zákona o asistenčních a vodících psech

Zástupci držitelů asistenčních a vodících psů zaslali otevřený dopis všem politickým stranám. V něm je vyzvali k lepší úpravě legislativy ohledně asistenčních a vodících psů. Ti jsou totiž pro lidi se zdravotním postižením stejně důležití jako slepecká hůl či invalidní vozík. Na rozdíl od nich ale nejsou v zákoně jako kompenzační pomůcka definováni, jejich majitelé tak mohou mít se psem problém v hromadné dopravě nebo obchodech. Týká se to i dětí s handicapem, kterým je někdy v doprovodu asistenčního  psa zakazován třeba vstup na dětské hřiště. Návrh, který by to napravoval, připravili poslanci Radek Holomčík (Piráti), Alena Gajdůšková (ČSSD), Martin Kolovratník (ANO), Pavla Golasowská (KDU-ČSL), Vlastimil Válek (místopředseda TOP 09), Věra Kovářová (STAN) ad. Nedostal se ale k projednání. Pisatelé dopisu tak žádají politiky, aby ho podpořili v dalším volebním období.


„Je velmi smutné, že v naší republice jsou osoby s postižením v doprovodu asistenčního psa téměř každý den vystaveni šikaně v obchodech, v dopravních prostředcích a podobně. Nebo dokonce na dětských hřištích, kam nechtějí dítě s handicapem v doprovodu asistenčního  psa vpouštět, ačkoliv je tento pes řádně označen a držitel psa je vybaven mezinárodním průkazem,” popsala Zuzana Daušová z organizace Helppes, která pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů prostřednictvím speciálně vycvičených psů. 

Asistenční a vodící psi jsou sice uvedeni v Zákoně o zdravotních službách a v Zákoně o ochraně veřejného zdraví, to ale nestačí.Navíc chybí i širší osvěta. „Lze ještě chápat, že běžní lidé nemusí znát současné zákony, ale pokud se to děje i v ordinacích lékařů, rehabilitačních pracovníků, tedy profesionálů, kteří by měli znát nejen zákon, ale i přínosy asistenčního psa pro člověka s postižením, tak je to alarmující,” uvedlaDaušová.

Podle ní je někdy problém i se strážníky městské policie, kteří by měli zákony znát a bránit práva lidí s postižením. V mnoha případech jsou to ale naopak oni, kdo místo pomoci lidi s postižením diskriminují, vyhrožují jim pokutami a zakazují přístupy do veřejných budov a na veřejná místa. I proto se držitelé asistenčních a vodících psů rozhodli politikům napsat otevřený dopis. Ten podepsalo přes 100 lidí s handicapem či jejich rodin.

„Tento problém je třeba konečně řešit. Stejně tak bojovat proti podvodníkům, kteří nabízejí tzv. falešné asistenční psy. Zákon by měl nastavit jasnou definici asistenčního psa, kterým může být jen takový pes, který pochází z mezinárodně akreditované organizace ADI. To zajistí skutečně kvalitní výcvik a díky akreditaci umožní lidem s handicapy se psem bezproblémový vstup na palubu letadel všech leteckých společností, přístupy na železniční a lodní dopravu, bezproblémové možnosti ubytování a také pohyb kdekoli na veřejnosti prakticky po celém světě,” nastínila odbornice.

Podle ní v Česku proběhlo zatím jediné soudní řízení s falešnou cvičitelkou vodících psů. „Soud sice nevidomá vyhrála. Ovšem až po 6 letech, což pro ni bylo skoro likvidační, protože částku téměř 300 tisíc korun za falešného vodícího psa musela příslušnému úřadu práce nejprve sama vrátit. Přičemž ale vodícího psa používat nemohla, protože ji ohrožoval na zdraví a životě. To je nepřijatelné,” popsala zástupkyně organizace Helppes.

„Ve Sněmovně přitom letos - po dlouholetých jednáních - vznikl  zejména díky Pirátům a ČSSD konečně potřebný návrh, který by situaci zlepšil. Podpořila ho i petice podepsaná více jak dvěma tisíci lidmi. Přesto se na jeho projednání nedostalo, což lidem s postižením často velmi komplikuje už tak těžký život. Vyzýváme proto budoucí poslance, aby zákon znovu předložili a konečně schválili,” uzavřela Daušová. 

Podporu návrhu přislíbili představitelé těchto stran: Piráti, STAN, TOP 09, ODS, KSČM

Celé znění otevřeného dopisu najdete v příloze e-mailu v PDF. Stejně tak reálné příběhy lidí, kterým chybějící legislativa komplikuje život.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz