» Sociální revue

PODLE OSN ROMOVÉ V ČESKU A NA SLOVENSKU TRPÍ DISKRIMINACÍ

Ženeva/Praha 4. března (ČTK) - Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové Romové v Česku, na Slovensku a v Itálii trpí diskriminací a tato situace se asi zhoršuje. Uvedla to dnes agentura AFP. Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb ČTK řekl, že podle něj prohlášení o zhoršení situace českých Romů neodpovídá realitě.
"Zatímco Evropská unie a některé evropské vlády se snažily situaci Romů zlepšit, v mnoha dalších zemích včetně Slovenska a České republiky se jejich postavení patrně zhoršuje," citovala AFP z vystoupení komisařky, která v Ženevě představovala svou výroční zprávu Radě OSN pro lidská práva.


Pillayová také řekla, že Romové nadále čelí neskrývanému rasismu a rasistickým útokům ze strany obyvatel. V Evropě se to podle ní týká i přistěhovalců a dalších menšin. Sdělila, že situaci bude v prvé řadě řešit s úřady v Itálii, kam jede příští týden. Komisařka v této souvislosti nehovořila o ČR ani o Slovensku.
Podle Kocába údajné zhoršení postavení Romů v Česku nic nepotvrzuje. "Nechápu, jak se může situace zhoršovat, když od doby Vítkova nemáme hlášený žádný zásadnější rasový útok," konstatoval Kocáb. Loni v dubnu ve Vítkově na Opavsku při žhářském útoku byli zraněni tři Romové; ani ne dvouletá Natálka utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Policie z útoku obvinila čtveřici příznivců krajní pravice.
Text zprávy z konce ledna, zveřejněný na internetových stránkách úřadu OSN v Ženevě u příležitosti dnešního zasedání Rady OSN pro lidská práva se o Česku a Slovensku nezmiňuje. Komisařka v něm obecně kritizuje diskriminaci Romů v Evropě. Lidská práva jsou však podle ní porušována hlavně mimo starý
kontinent a nejvíce diskriminované jsou na světě ženy.
ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz