» Sociální revue

AGENTURA PRO VYLOUČENÉ LOKALITY PODEPÍŠE NOVÉ SMLOUVY DO DUBNA

Praha 5. března (ČTK) - Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách chce podepsat smlouvy upravující spolupráci s deseti obcemi a městy, které se k projektu nově připojily letos v březnu, nejpozději do konce dubna. ČTK to po dnešním úvodním semináři se starosty nových obcí řekl ředitel agentury Martin Šimáček. Do té doby by podmínky spolupráce měla projednat zastupitelstva obcí. 


Vedení agentury se starosty projednalo plán další spolupráce. "Každá obec se profiluje trochu jinak. Některé se zaměřily na rozvoj vzdělávání, jiné na podporu zaměstnanosti," uvedl Šimáček. Všechny nové obce však podle něj mají o integraci Romů zájem.
Komise vedená ministrem pro lidská práva a menšiny Michaelem Kocábem před měsícem vybrala do projektu Chomutov, Havířov, Jirkov, Kutnou Horu, Bílinu, Bruntál, Jáchymov, Obrnice u Mostu, Toužim u Karlových Varů a Trmice u Ústí nad Labem.
Rozšířením působnosti agentury se bude v pondělí na svém zasedání zabývat také vláda. "Půjde o usnesení, které by mělo zvýšit počet pracovníků agentury," uvedl Šimáček. Podle něj je třeba zřídit nová pracovní místa pro lidi, kteří by přímo v nových lokalitách pomáhali obcím získávat peníze na jejich integrační projekty.
Letos mohou zúčastněné obce získat celkem až 750 milionů korun. Až 550 milionů mohou radnice obcí využít na výstavbu infrastruktury sociálních služeb, tedy azylových domů, klubů pro mládež a na zázemí pro terénní sociální služby. Jedna obec může získat na tyto stavby až 25 milionů korun. Na zaměstnávání lidí, kteří by Romům se začleněním do společnosti pomáhali, může Česko získat celkovou částku až 200 milionů korun; jedna obec může čerpat až 20 milionů.
V pilotním projektu agentura nejprve od roku 2008 spolupracovala se 12 lokalitami; loni se spolupráce do projektu zapojil také Litvínov. Podle Kocábova záměru by se agentura dokonce měla změnit v úřad s celorepublikovou působností. Její pracovníci připravili návrh věcného záměru zákona, podle Šimáčka by o něm vláda mohla jednat do měsíce.
Kocáb by si přál, aby agentura po celém Česku mohla působit již od roku 2012. Otázkou však stále zůstává financování projektu, Kocáb o penězích na agenturu bude ještě jednat s ministrem financí Eduardem Janotou.
Mnoho Romů v Česku stále žije ve výrazně horších podmínkách než většinová společnost. Podle analýzy společnosti GAC z roku 2006 je v Česku asi 300 vyloučených lokalit; žije v nich na 80.000 lidí. Sociální vyloučení se přenáší z generace na generaci. Romské děti mají oproti ostatním jen poloviční šanci na úspěšné ukončení základní školy a ještě horší vyhlídky na získání kvalifikace a zaměstnání.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz