» Sociální revue

Povinnosti zaměstnavatele – pitná voda a ochranné nápoje

Tuto  povinnost upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb., avšak  nejen pro účely dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy dojde ke  zranění zaměstnance  a je nezbytné poskytnout první pomoc. Nemáte-li zajištěnou pitnou  vodu  na  pracovišti, obraťte se  s případným požadavkem na řešení konkrétního problému na příslušnou hygienickou stanici, případně oblastní inspektorát práce.


Soupis ochranných nápojů by  měl  vypracovat zaměstnavatel po dohodě s lékařem, který zajišťuje závodní preventivní péči. Tento „dokument“ musí zohledňovat konkrétní podmínky práce a pracovní  rizika, ale také  znalosti zdravotního stavu zaměstnanců podstupující  preventivní  prohlídky. Jedná se o volbu vhodných ochranných nápojů u lidí, u kterých by mohlo dojít vlivem výkonu práce v nepříznivých pracovních podmínkách ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Ochranné nápoje na pracovištích (§ 8 ) na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž (např. řidiči veřejné hromadné dopravy), musí zaměstnavatel zajistit dodržování přípustných mikroklimatických podmínek tak, že  přijme taková opatření, která svou  realizací sníží na minimum nepříznivé dopady vysokých teplot. Opatřením např.  je poskytnutí vhodných ochranných nápojů, a to bezplatně a dle výše popsaného seznamu. Nařízení vlády přesně vyjmenovává kategorie zaměstnanců, kterým se ochranné nápoje poskytují (nařízení vlády č. 361/2007 Sb.).  Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům ochranné nápoje v množství odpovídajícím nejméně 70 % tekutin ztracených z organizmu za směnu potem a dýcháním.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz