» Sociální revue

PARKOVÁNÍ HANDICAPOVANÝCH V EU UŽ NEBUDE OD PŮLKY ZÁŘÍ PROBLÉM

Praha 16. srpna (ČTK) - Vyhláška, která stanoví novou podobu parkovacího průkazu pro zdravotně postižené a umožní handicapovaným parkovat na vyhrazených místech i v jiných státech EU, by měla začít platit v druhé polovině září. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.


Nový průkaz nahradí dosavadní označení 01 se symbolem invalidního vozíku, které se používá pro označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou.
Vyhláška provádí více než dva týdny účinnou novelu silničního zákona, která zavedla mezinárodní označení pro invalidy podle druhu postižení a zpřísnila podmínky pro vydání parkovacího průkazu pro osoby tělesně postižené. V Česku disponuje parkovacím průkazem pro handicapované přibližně 350.000 lidí.
Nový doklad bude vystaven přímo na jméno konkrétního oprávněného držitele a bude odpovídat doporučenému vzoru podle Evropské unie. Držitelé dosavadních označení 01 ho budou moci využívat do skočení jeho platnosti, kterou ministerstvo určilo na konec roku 2012. Po tomto datu však budou platné pouze nové průkazy.
"Nyní záleží na tom, jak se k vyhlášce vyjádří legislativní rada vlády. Poté ji dostane k podpisu ministr," uvedl Novák.
Jestli však nový průkaz přinese i snížení počtu případů, kdy je označení handicapovaných zneužíváno, se teprve ukáže. "Dosavadní praxe však ukazuje, že s označeními vozidel se manipuluje a dostávají se do rukou těm, kterým nepatří," řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.
Nové průkazy budou vydávat stejně jako nyní obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Jejich výměna bude zadarmo.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz