» Sociální revue

VÝŠE PŘÍSPĚVKU NA ZVLÁŠTNÍ POMŮCKU

Poskytuje se jen osobě, která má příjem nižší než 8násobek životního minima jednotlivce nebo životního minima společně posuzovaných osob. Spoluúčast osoby činí 10 % z  ceny zvláštní pomůcky, nejméně však 1 000 Kč. Žádá-li osoba opakovaně o příspěvek na různé zvláštní pomůcky v ceně do 24 00 Kč, lze tento příspěvek poskytnout, i když příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných přesahuje výše uvedený násobek životního minima (případ vhodný zřetele).


Přesahuje-li cena zvláštní pomůcky částku 24 000 Kč, spoluúčast osoby činí 10 % z  ceny. Pokud žadatel/ka nemá dostatek finančních prostředků ke spoluúčasti, může krajská pobočka úřadu práce určit nižší míru spoluúčasti, s přihlédnutím k míře využívání zvláštní pomůcky, k příjmu žadatele/žadatelky a příjmu osob společně posuzovaných. Přihlédnuto může také být (ne vždy) k celkovým sociálním a majetkovým poměrům. Minimální spoluúčast je vždy stanovena ve výši 1 000 Kč.

Výše příspěvku na zvláštní pomůcku jako je motorové vozidlo se stanoví s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy, ale také k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných. Zřetel se bere také na sociální a majetkové poměry žadatele/žadatelky.

  • Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) činí 200 000 Kč.
  • Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku činí 350 000 Kč.
  • Součet vyplacených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících po sobě jdoucích přesáhnout částku 800 000 Kč.

Zdroj: MPSV



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz