» Sociální revue

NOVÁ MINISTRYNĚ MPSV ZMĚNILA PŘES VÍKEND NÁZOR, CHCE, ABY SKARTA BYLA POVINNÁ

NOVÁ MINISTRYNĚ MPSV ZMĚNILA PŘES VÍKEND NÁZOR, CHCE, ABY SKARTA BYLA POVINNÁ

A je to tady nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která nahradila exministra Drábka, je také z politické stáje TOP 09 hned na začátku týdne začala vcelku z ostra. V Radiožurnálu prohlásila, že SOCIÁLNÍ KARTA MUSÍ BÝT POVINNÁ.


Dle jejího názoru by mělo platit „pravidlo“, že kdo nebude akceptovat vyzvednutí karty, nebudou mu dávky vypláceny (respektive budou zastaveny). Ještě před svým jmenováním například Právu sdělila: „Jsem rozhodnuta bojovat za zachování identifikační funkce a částečně platební funkce.“ V té době, vcelku vystupovala přesvědčivě, že je zastánkyní toho, že by karta neměla být povinná.

Dnes je jmenovaná a skutek – utek.  Proklamuje, že se drží litery zákona a platných smluv, kde se praví, že výplaty budou prováděny prostřednictvím sociálních karet. Z titulu úřadu prý ani nemá jinou možnost.

Nechci posuzovat, zda je systém zavedení tkz. S-karet správný či ne a jistě má i své klady, ale chci spíše poukázat na to, jak vrtkavý názor je politikův, je-li vůbec jeho. Premiér Petr Nečas vyjádřil jasný nesouhlas a dále si představuje, že „povinná“ karta by měla být především u těch osob, které dávky zneužívají či jsou „rizikoví“ a zneužívání dávek je ze způsobu jejich života předpokládatelné.

Zdá se, že je opět na spadnutí politická roztržka. Zamýšlím se nad tím, nakolik je tento krok vědomě veden, má-li svého úmyslného strůjce a přiživovatele, ale hlavně kam má asi dojít. Ať počítám, jak počítám a promíchávám názory politiků, vychází mi, že je to vysoká hra, kde jsou v popředí hráči, jako hlavní aktéři a „uživatelé“ musí počkat, až bude odhozená kost…

Autor: Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz