» Sociální revue

SPOŘENÍ NA PENZI V DRUHÉM PILÍŘI JE OHROŽENÉ

SPOŘENÍ NA PENZI V DRUHÉM PILÍŘI JE OHROŽENÉ

Zájem o důchodové spoření v druhém pilíři není příliš velký zájem. V prosinci 2013 spoření uzavřelo necelých 84 tisíc lidí, což je mnohem méně než se očekávalo. Odhady penzijních společností původně předpokládaly, že se k druhému pilíři připojí cca půl milionu osob.  


Za neúspěchem (dle malého průzkumu) stojí obecná nedůvěra k fondům, také prohlášení tehdejšího prezidenta Asociace penzijních společností Jiřího Rusnoka, že velký penzijní fond do druhého pilíře nevstoupí. Příliš povzbudivě nepůsobilo ani to, že sociální demokracie měla v úmyslu penzijní reformu zrušit.

V současné době je reforma bezzubá, která neskýtá zajímavé výhody a navíc zřejmě za dva roky nebude možné spořit na důchod v takzvaném druhém pilíři, pokud od ledna 2016 se zásadně nezmění to, že již nebude možné posílat část sociálních odvodů do spoření u fondů.

Nástupní řeč nové ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksová Tominové byla příslibem, že vytvoří tým pro novou důchodovou reformu, v němž by měli být koaliční i opoziční politici, demografové a ekonomové, kteří přehodnotí celou důchodovou reformu.

 

-lz-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz