» Sociální revue

MATEŘSKÁ ŠKOLKA V CENTRU PRAHY, KTERÁ JE JINÁ NEŽ OSTATNÍ

MATEŘSKÁ ŠKOLKA V CENTRU PRAHY, KTERÁ JE JINÁ NEŽ OSTATNÍ

Na rozvoj talentu i dovednosti dětí od dvou do šesti let a také na sport - ne výkonnostní, ale na hlavně na pohyb jako přirozenou součást života - se zaměřuje malá pražská mateřská školka YMCA.  „Jde nám o harmonický rozvoj dítěte, jeho ducha, duše i těla. Ale i vůle. Bez té totiž nic nejde. Právě tohle zásadní propojení symbolizuje i červený rovnostranný trojúhelník, který má celosvětové sdružení YMCA ve svém znaku. Funguje jak pro dospělé, tak i pro děti,“ říká zástupkyně ředitelky Veronika Matoušová.


Školka v centru Prahy, Na Poříčí 12 nabízí dětem menší  kolektiv a hlavně pohybové a kreativní aktivity. A mohou si v ní vyzkoušet i cizojazyčné prostředí, i když nemají s cizími řečmi žádné zkušenosti. Potkávají se zde děti různých národností. Od letošního ledna má školka navíc nové zaváděcí ceny. Například půldenní umístění dítěte na 3 dny v týdnu přijde jen na 3100 korun měsíčně. V ceně je zahrnuto kvalitní stravování, které lze přizpůsobit i individuálním požadavkům (celiakie, intolerance laktózy). A také všechny programové aktivity jako třeba keramika, flétna či canisterapie.

„Při výchově dětí je našim cílem naplnit principy celosvětové mládežnické organizace YMCA (YoungMen's Christian Association). Její zásady podporoval i první československý prezident T. G. Masaryk spolu se svojí dcerou Alicí,“ uvádí

Veronika Matoušová. "Děti se ve školce věnují uměleckým a hlavně pohybovým aktivitám každý den. Přímo v budově v centru Prahy totiž využívají vlastní tělocvičnu a k dispozici je jim i bazén a sauna. Navíc v létě, když je pěkné počasí, chodí pravidelně cvičit ven na hřiště,“ pokračuje a dodává, že se školkou intenzivně spolupracují dobrovolníci, většinou rodilí mluvčí. Tito studenti spoluprací pak získávají významné body do motivačního programu

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofEAward),který už od roku 1956 po celém světě podporuje mladé lidi napříč společností na cestě k jejich samostatnosti, sebevědomí, budoucímu uplatnění i sociálnímu cítění.

Více na www.skolkaymca.cz

http://www.dofe.cz/



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz