» Sociální revue

NA SNĚŽKU PRO MATÝSKA PO AMPUTACI NOHY A RUKY

NA SNĚŽKU PRO MATÝSKA PO AMPUTACI NOHY A RUKY

Šestý ročník charitativního výstupu na Sněžku, který pořádá Nadační fond KlaPeto, se uskuteční v sobotu 26. května v Peci pod Sněžkou. Akce se letos bude konat pro rok a půl starého Matyase Sivaka z Bezdružic, který ve dvou měsících prodělal dodnes neznámé zánětlivé onemocnění. I když mu lékaři nedávali téměř žádné šance na přežití, svůj život si vybojoval. Přišel ale o levou nožičku a pravou ručičku a ponese si i další trvalé zdravotní následky.


Autorem charitativního projektu, který pomáhá těžce zdravotně postiženým dětem, je handicapovaný atlet, mistr ČR v hodu diskem a oštěpem, Jaroslav Petrouš. „Necelé dva roky po amputaci levé nohy nad kolenem jsem se rozhodl vyjít na nejvyšší českou horu. Poprvé to bylo pro malou Simonku, která přišla o nožičku kvůli onkologickému onemocnění. Z bláznivého nápadu se zrodila tradiční charitativní akce, která rok od roku láká stále více lidí, a především se nám každý rok daří vybrat více peněz pro handicapované děti,“ říká Petrouš.

Výstup na Sněžku se uskuteční opět poslední květnovou sobotu – 26. května od 9:00 v Peci pod Sněžkou. Letošní hlavní tváří se stal Matyas Sivak, který ve dvou měsících prodělal horečnaté zánětlivé onemocnění. „Večer byl Matýsek neklidný a nemohl usnout až do půl třetí. V půl osmé ráno mě přítelkyně probudila, že má malý horečku 39, 6 a je jako hadrová panenka,“ vypráví tatínek Pavol Sivak.  Rodiče dítěti dali prášek na snížení teploty a odjeli na pohotovost do nemocnice. K jejich údivu je lékař, i když miminku naměřil vysoké hodnoty zánětu v těle, poslal s dalšími léky domů. Po návratu Matýsek téměř okamžitě zkolaboval a rodina ho musela do příjezdu záchranné služby laicky resuscitovat. Nakonec ho musel převézt vrtulník do plzeňské nemocnice. To už se zánět rozjel naplno a Matýskovi selhávaly všechny orgány. Lékaři dávali rodičům jen deset procent naděje, že přežije. Matýsek přežil, ale s trvalými následky – kvůli ucpávání cév přišel o ruku a o nohu. Důsledkem dlouhé doby v kómatu má poškozený mozek a zatím není jasné, zda není zasažen i zrak a sluch. Rodiče dávají velkou vinu lékaři, který měl včas poznat varovné signály vážné nemoci a nechat jejich syna v nemocnici. Dodnes navíc nevědí, co přesně se Matýskovi stalo: „Nikdo nám to neřekl. Myslíme si, že chyba byla hned u toho prvního doktora. Kdyby se to řešilo hned, jak jsme naléhali, vůbec to nemuselo dojít do fáze, že mu dávali adrenalin do nožičky…“ Podali proto trestní oznámení na konkrétního doktora, ale podle posudku údajně chybu neudělal. A na soud si rodiče netroufají kvůli financím.

„Už v nemocnici navrhovali lékaři rodičům, aby radši dali malého do ústavu. Ti na to ale nepomysleli ani na okamžik a od začátku se snaží s Matýskem pracovat, radují se z každého malého pokroku. Chceme jim touto akcí umožnit, aby mohli s Matýskem dál pravidelně cvičit a rehabilitovat a pořídili mu potřebné kompenzační pomůcky,“ vysvětluje spoluzakladatelka Nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová. „Vždy se jde na Sněžku pro jedno konkrétní dítě, ale vybrané peníze pomáhají dalším těžce zdravotně postiženým dětem. Loni se nás sešlo na Sněžce dva a půl tisíce a podařilo se vybrat více než 1, 2 milionu korun pro celkem dvacet dětí. Pevně věříme, že se nás v sobotu 26. května pro Matýska sejde ještě více a společně pomůžeme ještě více dětem!“ dodává Klasnová.

Nadační fond KlaPeto pomáhá dětem napříč handicapy, peníze jsou použity obvykle na rehabilitační pobyty a kompenzační pomůcky, které plně nehradí pojišťovny. „Všichni, kdo přispějí, se mohou na našich webových stránkách www.klapeto.eu a facebooku dočíst, které konkrétní děti byly obdarovány a na co byly peníze použity,“ říká Petrouš.

Výstup na Sněžku bude letos navíc spojen s velkým hudebním překvapením. Akce se mohou zúčastnit všichni, včetně handicapovaných.  I tento ročník budou vyrobena speciální benefiční trička s logem projektu „Na Sněžku pro Matýska“, která budou od 1. dubna k zakoupení na webových stránkách NF KlaPeto www.klapeto.eu. Zakoupením trička v hodnotě 200 korun můžete tento den využít lanovku na Sněžku a zpět zdarma. Lidé mohou přispět také libovolnou částkou na transparentní účet – 2200692979/2010.  „Každá vybraná koruna jde přímo na pomoc dětem. Zakládáme si na tom, že peníze nepoužíváme na režii a všichni naši spolupracovníci jsou, tak jako my, dobrovolníci,“ uzavírají Klasnová s Petroušem.

 

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz