» Podnikání

KONTROLNÍ HLÁŠENÍ DPH MÍŘÍ K ÚSTAVNÍMU SOUDU

Je kontrolní hlášení DPH přiměřeným způsobem kontroly? Tuto otázku si klade celá řada podnikatelů. Nejen Strana soukromníků považuje zákon vůči malým a středním podnikatelům za zcela nepřiměřený, proto se Strana soukromníků rozhodla podat stížnost k Ústavnímu soudu, kterou podpořilo 21 senátorů.


Kontrolní hlášení je doplňkem stanoveného přiznání DPH. Je toto shromažďování dat oprávněné, není tím porušeno právo na ochranu…I prostou úvahou musí každý a snadno dospět k tomu, že na nelegálním trhu mohou vznikat nové nabídky i poptávky po seznamech, která mají být uloženy v centrální elektronické evidenci. Velice snadno se dají zúročit v konkurenčním prostředí.

Velmi tvrdé jsou i sankce udělené finančním úřadem při zjištění nesrovnalostí, kdy v mnoha případech není ani reálné se o chybě včas dozvědět a včas ji odstranit. Pokutování zákon umožňuje bez odkladu, vlastně automaticky po zjištění nesrovnalostí a chyby musí být odstraněny do 5-ti dnů od doručení.

Z nedávné historie se některým z nás jistě vybaví výsledek Ústavního soudu, který rozhodl o neústavnosti kauce vůči malým distributorům pohonných hmot. Tyto dvě záležitosti jsou postavené na obdobných principech a úspěšnost stížnosti není tedy vůbec vyloučena.

-red-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz