» Profesionálové

HELENA DAŘBUJÁNOVÁ JE ČESKÁ DESIGNÉRKA, KTERÁ DOBÝVÁ SVĚT

Helena Dařbujánová je úspěšnou českou designérkou, která dobývá svět. Své osobité návrhy podtrhuje tradičním řemeslem a precizním zpracováním, ze kterého dýchá radost ze spojování starého s novým. Svoji tvorbu představila například na věhlasném milánském design weeku 2013, kam ji pozvali organizátoři přehlídky.  Zapojila se do projektu Temporary Museum for New Design, v části Discovering.


Helena Dařbujánová vystavovala na jedné z nejprestižnějších výstav nábytku a interiérových doplňků, a to dámský budoár Lola, sedátka a stolek z kolekce Makronky a stojací lampu Má drahá, kterou vytvořila vytvořenou speciálně pro Milán a dnes se již vyrábí.

Jmenovaný nábytek je v současné době k vidění v Showroomu, který můžete navštívit i vy, a to na adrese Veverkova 7. Praha 7. Pro následující tři dny, tedy do 26. června jsou všichni zváni na pomyslnou hostinu plnou moderního českého šperku z dílen předních designérů.

Cenu z této soutěže si designérka odnesla už o rok dříve za dámský budoár Lola a postel Tatamama. Za houpací křeslo Koko byla nominována v rámci Czech Grand Design 2010 na titul Designér roku a Objev roku a gaučík Momo získal nominaci na Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.

Helena Dařbujánová pojmenovává svůj nekonformní nábytek a doplňky vcelku netradičně, což její tvorbu přibližuje současným i budoucím majitelům jednotlivých kusů. Nás nejvíce zaujali názvy koberců: „Sedni, lehni, nebo já nevím… hlavně ale ZŮSTAŇ!“ či „A potom se vám schoulí u nohou…“. Za zmínku jistě stojí také to, že oba jmenované koberce získaly ocenění Elle Deco International Design Awards 2012.

Helena Dařbujánová vystudovala Fakultu architektury ČVUT a poté se vydala na sólovou dráhu architektky. Designu se věnuje od roku 2009. Již v roce 2012 se poprvé zúčastnila Maison & Objet v Paříži a její Budoir Lola byl vybrán jako součást oficiální společné expozice Czech Selection. Po opakovaném úspěchu u odborné i laické veřejnosti se v roce 2012 rozhodla založit vlastní značku „Helena Dařbujánová", jejíž výroba je manufakturní a prezentuje tu nejlepší práci řemeslníků z České republiky.

Motto Heleny Dařbujánové: návrat poezie do života skrze design

Více informací: www.helenadarbujanova.cz


Text, foto: Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz