» Profesionálové

KOLIK KRÁSY STOJÍ MATEŘSTVÍ?

KOLIK KRÁSY STOJÍ MATEŘSTVÍ?

Jste právě těhotná a strachujete se, co bude po porodu? Právě kojíte a přemýšlíte, co bude s vaším tělem dál? Nebo už máte děti odrostlé a pozorujete na sobě vady, které na vás mateřství zanechalo? Být těhotná a mít děti je bezesporu krásná věc - po psychické stránce zažíváte euforii, ale po fyzické stránce může vaše tělo začít chátrat. O negativech, které s sebou může těhotenství přinést a jak se s nimi vypořádat hovoří Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc. z pražské kliniky Esthé.


První, co vás může potrápit ještě před samotným otěhotněním, jsou vpáčené bradavky. Pro kojení je nezbytné, aby bradavka vystoupla. Pokud se tak neděje, musí se buď začít vytahovat speciální pomůckou, nebo se ke kojení používá klobouček. Operativním řešením, které problém vyřeší nadobro, je OPERACE VPÁČENÝCH BRADAVEK. „Technik a postupů, kterými lze odstranit vpáčené bradavky, rozlišujeme několik. Pokud žena plánuje potomky nebo kojení, ponechávají se mlékovody, a buď se protnou vtahující struktury a tkáň se vyšívá do tvaru připomínajícího bradavku, nebo se vyříznou kožní klínky po obvodu bradavky a na dvorci, a okraje se pak sešijí k sobě,“ popisuje metody Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., vedoucí lékař kliniky Esthé. V některých případech se však mohou problémy vrátit a pak je žádoucí přerušit mlékovody a již nenapojenou bradavku zafixovat v budoucí poloze pomocí chirurgických špendlíků, které se po dvou až třech týdnech odstraní. Tato metoda je rychlejší, trvalá a je řešena bez jizev. Ovšem je vhodná až v době, kdy žena ví, že už nebude mít v budoucnosti děti.

U prsou ale ještě zůstaňme. Zbytnění prsních žláz, mnohonásobné zvětšení prsou a kojení má totiž často za následek povadnutí kdysi mladistvě vyhlížejících prsou. Některé ženy mají to štěstí, že mají kůži pružnou a mateřství se na jejich hrudníku nepodepíše. Pro ty ostatní je tu plastická chirurgie. V období, kdy již žena není zatížena kojením, může volit hned z několika možností. „Nejjednodušší možností je využití MODELACE PRSŮ, kdy se odstraní přebytečná kůže a prsy se pouze vytvarují. Pokud však žena přišla i o objem, je vhodné prsy vyplnit pomocí AUGMENTACE, a to buď vlastním tukem, nebo vhodně zvoleným implantátem. V běžné praxi se tyto metody kombinují,“ vysvětluje Doc. Měšťák. Může se také stát, že žena, které v důsledku kojení povadly prsy, již implantát před otěhotněním a kojením měla. V tom případě může zvážit buď VÝMĚNU IMPLANTÁTU za větší, nebo se rozhodnout pro již zmiňovanou modelaci a odstranit přebytečnou kůži se současným zachováním stávajícího implantátu.

Když půjdeme dolů po křivkách ženského těla, další zastávkou může být břicho. Některým ženám se kůže natolik znehodnotí, že již není schopna návratu do své původní podoby, a to ani důsledným cvičením. Po většině těhotenství totiž zůstává břišní stěna povolená a kůže povadne. Důsledkem bývají i strie a rozestup přímých břišních svalů. Řešením může být ABDOMINOPLASTIKA. „Plastická operace břicha pacientky těchto problémů zbaví. Nadbytky kůže jsou odstraněny a případné rozestupy přímého břišního svalu jsou řešeny jeho sešitím a opětovným zpevněním. Efekt operace je dlouhodobý a nedojde-li k podstatným váhovým změnám, není třeba ji opakovat,“ uklidňuje případné zájemkyně docent Jan Měšťák.

A na závěr nejožehavější téma, kterým je rozkrok. Samotný porod může znepříjemnit i abnormální délka a tvar stydkých pysků. Ženy, které tento problém mají, jej již od mládí řeší hlavně z estetického hlediska. Proto je vhodné neotálet a ještě před plánovaným otěhotněním navštívit plastického chirurga. Genitálie pomůže upravit LABIOPLASTIKA, neboli plastická operace stydkých pysků. „Operace spočívá v odstranění přebytečné kůže a vytvarování stydkých pysků do přirozené podoby. Operaci lze provádět již od dosažení plnoletosti, ale provádíme ji běžně i v pozdějším věku. V určitých případech je vhodné podstoupit labioplastiku ještě před otěhotněním, a tím i porodem, a to pokud je velikost malých stydkých pysků až extrémně velká,“ zdůrazňuje Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc.

Samozřejmě vás nemusí potkat ani jeden z těchto problémů, nebo své dítě natolik milujete, že svůj vzhled odsunete na určitou dobu na druhou kolej. Určitě je ale dobré vědět, že není všem dnům konec a to, co vám příroda vzala, vám plastičtí chirurgové mohou vrátit.

www.esthe-plastika.cz

Foto: Esthé



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz