» Profesionálové

Kvalitní péče o domácí mazlíčky je a místě

Kvalitní péče o domácí mazlíčky je a místě

Naše čtyřnohé domácí mazlíčky často vnímáme jako členy rodiny. Psi a kočky žijí  téměř v pěti milionech domácností v České republice. Podle odhadů je více jak dva milióny psů a přes milión koček. Podle statistik tedy domácího mazlíčka chová více jak polovina domácností. V počtu chovaných zvířat na počet obyvatel ČR jsme jednoznačně první v Evropě.


Domácí mazlíčci nám dávají mnoho – radost, pocity štěstí, lásku. Děti učí zodpovědnosti, chrání je, starají se o ně, zkrátka jsou součástí našich životů a sdílejí s námi vše dobré i špatné. Pravidelné venčení, péče o srst, důsledná výchova a spousta pochvaly a lásky jsou pro naše domácí mazlíčky v dnešním světě nadmíru důležité. Stejně tak je tomu však i se stravou. Ke kvalitnímu životu patří i kvalitní strava. Na stravu jsme se zeptali odborníka na slovo vzatého, Martina Pučálky, majitele rodinného podniku Pučálka, který se specializuje na výrobu kvalitních krmiv pro naše čtyřnohé miláčky.

To, že je u psa nebo kočky krmivo důležité pro jeho zdraví, už je snad dnes všem páníčkům jasné, ale co je podle Vás v krmivu klíčové?

V krmivu jsou klíčové vždy suroviny. Můžete mít krmivo renomované značky, ale určující je pouze to, co obsahuje. Kvalitní značky nakupují suroviny u prověřených dodavatelů, často od menší farmářů. Roli také hrají jednotlivé suroviny. Jsou suroviny, které v krmivu pro psa musejí být obsažené, kvalitní maso, kvalitní tuky, případně různé doplňky. A pak jsou suroviny, které by v kvalitním krmivu být neměly, ať už to jsou umělé konzervanty, barviva, ochucovadla, případně pak suroviny pro výživu psů méně vhodné jako je třeba pšenice nebo sója.

Když se tedy majitel psa nebo kočky rozhoduje koupit granule, co je pro něho důležité a naopak, na co si má dát pozor?

Vždy říkáme zákazníkům, že jejich mazlíček by měl stát za to, aby se v krmivech alespoň základně zorientovali. Jako naprosté minimum dnes považujeme, že na prvním místě ve složení (které je napsané sestupně, takže první suroviny je v krmivu nejvíc, poslední nejméně) musí být nějaká masová surovina, ať už maso sušené nebo čerstvé. Dále jako dobré vodítko může sloužit to, jak výrobce suroviny napíše, zda skupinově, například pouze maso nebo zelenina nebo zda je rozepíše přesně podle jednotlivých surovin. Čím více detailně jsou suroviny napsané, tím se zpravidla jedná o kvalitnější produkt.

Pokud se tedy rozhodnu kupovat Vaše krmiva, mám jistotu, že můj mazlíček dostane vše, co má?

Všechny produkty, které naše společnost vyvíjí a vyrábí, a nehovořím jenom o krmivech, děláme tak, abychom je mohli použít i pro vlastní domácí mazlíčky. Víme, že strava má klíčový vliv na zdraví psů i koček, a proto děláme krmiva tak, aby naše zvířata zůstala dlouho zdravá. V našich krmivech nepoužíváme umělé konzervanty, nepřidáváme sůl, nepoužíváme vedlejší produkty nebo levné suroviny typu pšenice nebo sója. V našich krmivech je hodně masa a velká část jich je úplně bez obilovin.

Vy vyrábíte krmiva už řadu let, bylo to jistě spousta práce a úsilí. Co bylo hnacím motorem k tomu vyrábět kvalitní krmiva?

Musím přiznat, že jsem nikdy neměl pocit, že to byla spousta úsilí a práce. Vždy mě to strašně bavilo a baví dodnes. Mám velké štěstí jak na obchodní partnery, tak spolupracovníky, kteří mi to velmi ulehčují. Na začátku jsme si chtěli vytvořit značku krmiva, která bude jak funkční, tak i velmi chutná, což není úplně snadné. To se nám podařilo a dále nás popohání naši spokojení zákazníci. Vždy mě zahřeje u srdce, když nám někdo napíše, jak jsme jejich psovi pomohli, že měl například po všem zažívací potíže a na našich granulích funguje výborně. Ale celé to odstartoval můj pes, pro něj jsem chtěl nejlepší granule. A on mi teď dělá obrovskou radost, protože příští měsíc mu bude už 14 let, což je na velké plemeno velmi úctyhodný věk.

Dá se říci, že Vaše krmiva jsou něčím výjimečná?

Myslím, že obecně je naše firma a naše značky jiné v tom, že nám jde skutečně nejvíc o produkt samotný. Když se bavíme s našimi dodavateli, tak v dobrém říkají, že téměř nikdo se nezajímá tolik o suroviny a další detaily výroby. Díky tomu nakonec vytvoříme produkt, který je skutečně funkční. Především u krmiv to poznáte na krásné srsti, dobrém zažívání a velké vitalitě.

Děláte ještě nějaká jiná krmiva nebo třeba nějaké pamlsky?

Naše společnost se zaměřuje na krmiva pro psy a kočky a pro obě tyto kategorie nabízíme granule, konzervy i pamlsky. Dále máme také svoji značku vybavení pro psy, matrace, pelíšky, obojky, vodítka, všechny tyto výrobky, na rozdíl od valné většiny trhu, vyrábíme zde v ČR.

I u těchto výrobků platí to stejné. Vždy mám při vývoji na mysli, zda bych si takový produkt vzal pro svého psa domů. Jen výrobek, který bych dal s čistým svědomím svému psovi, můžeme pustit do prodeje.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz