» Profesionálové

Lázeňská léčba zánětu plic Prim. MUDr. Růžena Vaňková

Lázeňská léčba zánětu plic Prim. MUDr. Růžena Vaňková

Stavy po komplikovaném zánětu plic se léčí v Mariánských Lázních dlouhá desetiletí. V léčbě onemocnění dýchacího ústrojí je velmi důležitá poloha Mariánských Lázní v nadmořské výšce 630 metrů, která odpovídá podhorskému tonizujícímu klimatu. Využíváme takových klimatických faktorů jako intenzivnější UV záření, nižší barometrický tlak a vyšší saturaci hemoglobinu kyslíkem, vyšší obsah ozónu a záporných iontů, eliminaci prachu a alergenů. Léčba byla soustředěna v lázeňském hotelu Pacifik, ale nabízejí ji i další hotely společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně.

Indikace komplikovaný zánět plic je v Indikačním seznamu uvedena jako V/3 s dobou léčení 3 týdny pro Komplexní lázeňskou péči a je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient má nárok na lázeňskou léčbu do 4 měsíců po ukončení hospitalizace na doporučení pneumologa či internisty. Návrh na lázeňskou péči sepisuje praktický lékař.


Základem léčby je klimatoterapie a inhalace s Lesním pramenem. Lesní pramen obsahuje větší množství Natria a bikarbonátů a má mukolytický efekt. Uvolňuje hlen z horních dýchacích cest a příznivě působí na intersticiální prostory. Nejefektivnější je podávání inhalací 2x denně, ráno a odpoledne. Současně se pacientům podávají procedury s přírodním oxidem uhličitým, minerální koupele a suché uhličité koupele, z dalších procedur masáže, různé druhy elektroléčby, léčebná tělesná výchova a dle potřeby i oxygenoterapie. Důležitá je respirační fyzioterapie, která zahrnuje speciální dechová cvičení, dechovou gymnastiku, respirační fyzioterapii, mobilizační techniky, fyzický trénink a edukaci o nemoci a výživě. Při vstupním lékařském vyšetření stanoví ošetřující lékař individuální léčebný plán s poskytnutím 21 procedur týdně. Důležitou součástí léčení je i pitná léčba.

V současné době stále narůstá počet pacientů s pneumonií způsobenou Covid 19, pacienti po pneumonii obvykle trpí také hypertenzí, ischemickou chorobou srdeční, diabetem, obezitou a onemocněním pohybového aparátu, což jsou další indikace lázeňské léčby v Mariánských Lázních. Proto je lázeňská léčba pacientů po pneumonii způsobené Covid-19 ve společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně naprosto ideální.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz